26 iulie 2019, 16:00 Realitatea moldovenească views 3511
Sondaj: Cum ar vota moldovenii la următoarele alegeri
26 iulie 2019, 16:00 Realitatea moldovenească views 3511

Sondaj: Cum ar vota moldovenii la următoarele alegeri

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidul Șor ar accede în Legislativ.

Potrivit unui sondaj IRI, aproximativ 32% dintre moldoveni ar vota pentru PSRM, alți 15% dintre cetățeni și-ar da votul pentru PD, iar 12% și 7% dintre sufragii ar acumula PAS și, respectiv, PDA. Partidul Șor s-ar clasa pe locul cinci în Parlament cu 6% din voturi.

PCRM ar acumula 3%, iar PL și Partidul Nostru - cîte 1%.

Sondajul mai arată că 26% dintre moldovenii din țară au încredere în Igor Dodon, urmat de Vladimir Plahotniuc cu 11%, Maia Sandu - 9% și Andrei Năstase cu 8% dintre respondenți. În Chișinău, cei mai mulți cetățeni au încredere în Igor Dodon (18%), urmat de Maia Sandu (11%), Andrei Năstase (10%), Vladimir Plahotniuc (6%) și Ilan Șor (6%).

Peste 80% dintre persoane văd corupția ca fiind una dintre cele mai serioase probleme din Republica Moldova. Cauza corupției este lipsa controlului guvernamental, acțiunile oligarhilor, sărăcia și nivelul de educație al cetățenilor. Sondajul mai arată că moldovenii doresc ca Guvernul să acorde prioritate problemelor economice și prestării serviciilor publice, atît la nivel local cît și național.

Un sondaj la nivel național al Republicii Moldova a fost realizat de Centrul Internațional de Cercetări al Institutului Republican Internațional (IRI).

Datele au fost colectate pe întreg teritoriul Republicii Moldova (cu excepția Transnistriei) în perioada 8 mai - 10 iunie 2019. Eșantionul principal a fost format din 1.243 de rezidenți permanenți ai Moldovei cu vîrsta de 18 ani și peste.

Studiul a fost finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

sondaj , alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1530
Populația:
1379 locuitori

Piatra este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Jeloboc și Piatra. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Orhei și la 59 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1379 de oameni. Satul Piatra a fost menționat documentar în anul 1530.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.