23 iulie 2019, 14:20 Realitatea moldovenească views 2772
40% dintre absolvenții facultăților pedagogice aleg să activeze în școală
23 iulie 2019, 14:20 Realitatea moldovenească views 2772

40% dintre absolvenții facultăților pedagogice aleg să activeze în școală

Ministerul Educației a publicat o listă a celor care vor fi repartizați în cîmpul muncii în instituțiile de învățămînt din republică la sfîrșitul anului școlar 2019-2020.

Potrivit datelor oficiale, doar 40% dintre absolvenții facultăților pedagogice din Moldova aleg să muncească în școli, grădinițe sau gimnazii. Un proiect de lege în acest sens a fost propus spre votare pentru a rezolva problema lipsei acute a cadrelor didactice din întreaga țară. Cel mai mult se simte lipsa de învățători în orașul Chișinău, unde în 2020 vor fi distribite 424 de cadre didactice după absolvirea colegiului din capitală "A. Mateevici", a colegiului "M. Eminescu" din Soroca, a Universității Pedagogice I. Creangă din Chișinău, Universității de Stat din Moldova și a Universității de Stat din Tiraspol.

Chișinăul are nevoie acută de profesori de chimie, istorie, limbă rusă, engleză și de stat. Pe al doilea loc după lipsa cadrelor didactice se află raionul Ialoveni, unde vor fi repartizați 44 de tineri specialiști. Autonomia găgăuză a solicitat 37 de cadre didactice tinere la diferite discipline.

Nordul republicii, dimpotrivă, este practic "completat" și este nevoie de doar 1-2 profesori în raioanele Florești, Glodeni, Rîșcani, Șoldănești și Dondușeni. De asemenea, a fost elaborat programul de repartizare a absolvenților școlilor profesionale – și aceștia vor fi neviți să ocupe funcțiile care le-a fost repartizate de stat.

Dacă vor refuza, statul va obliga absolventul să restituie în bugetul de stat cheltuielile pentru toată perioada sa de instruire, transmite Sputnik. Pentru a populariza programul de repartizare și pentru a ajuta absolvenții facultăților pedagogice, Guvernul a decis să majoreze indemnizația pentru tinerii specialiști în educație de la 45 mii lei pînă la 120 mii lei în decurs de trei ani după absolvirea instituției de învățămînt.

Sursa: bloknot-moldova.md

Cuvinte cheie:

scoala , profesor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1502
Populația:
3243 locuitori

Ulmu este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Ulmu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Ialoveni și la 27 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3243 de oameni. Satul Ulmu a fost menționat documentar în anul 1502.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.