23 iulie 2019, 12:15 Realitatea moldovenească views 3090
Compania publică ”Teleradio-Moldova”, plină peste cap de probleme Partea a 2-a.
23 iulie 2019, 12:15 Realitatea moldovenească views 3090

Compania publică ”Teleradio-Moldova”, plină peste cap de probleme Partea a 2-a.

Activitatea postului TV "Мoldova 1" s-a pomenit în atenția parlamentului – am relatat detaliat despre aceasta în prima parte a articolului nostru. Dar cum arată situația văzută din interior și ce trebuie să facem pentru ca Televiziunea publică să servească cu adevărat intereselor societății, nu partidului aflat la guvernare?

Opinia unui supraviețuitor

Deoarece situația de la Compania publică Teleradio-Moldova fost una de mare rezonanță, Noi.md a decis să afle ce cred și ce spun despre aceasta angajații înșiși. Din discuțiile cu un șir de lucrători ai TRM, a devenit clar că există diferite puncte de vedere asupra situației create, însă toate denotă un singur lucru – teama de a vorbi deschis. Interlocutorii portalului au acceptat să-și expună punctul de vedere doar în condiții de anonimat. Ei spun că de-a lungul mai multor ani de activitate la televiziune s-au ciocnit de minciună: dacă noua conducere le cerea angajaților să spună cinstit ce și cine nu le convine la locul de muncă, ce trebuie de schimbat și promitea să nu-i pedepsească pe angajații care acceptă colaborarea, oricum finalul era deplorabil pentru cei creduli. Anume de aceea primul newsmaker al Noi.md a dorit să-și păstreze anonimatul.

Din spusele lui Petru M., să-l numim așa, el a avut ocazia să lucreze cu toate partidele aflate la putere, să simtă pe propria piele influența politicii fiecărei formațiuni. Dacă e să comparăm acele perioade, cel mai complicat i-a fost să activeze înainte de anul 2009.

"Lucrez de mulți ani aici, am supraviețuit zecilor de directori ai departamentului, mulți directori ai televiziunii, președinți. Cu toții la început spun una, după care pornește răfuiala. Eu am rezistat mulți ani la televiziune pentru că mereu am fost obiectiv și am muncit mult. Pentru mine e totuna cine este șeful departamentului, a televiziunii. Cenzura, cel puțin sub actuala conducere, în 98% din procesul meu de lucru eu nu o simțeam. În anii în care Televiziunea publică a fost condusă de Ecaterina Stratan, nu am creat masiv imaginea unui dictator sau conducător. Actuala conducere nu mi-a dat indicații ce trebuie să scriu, pe cine să laud, pe cine – să umilesc", povestește Petru M.

Totuși, interlocutorul Noi.md a recunoscut că partidul aflat la guvernare era promovat la „Moldova-1", ex-liderul PDM în persoană nu era lăudat, în schimb anturajul lui era prezent în număr mare.

"Declar cu toată responsabilitatea, că nu exista o cenzură strictă, dar eu cunosc cum este aceasta, deoarece am supraviețuit conducerii comuniste, pe atunci textele jurnaliștilor erau citite la partid, rescrise de mai multe ori, pe post erau puse materiale cu un cu totul alt conținut. În 2009, după ce conducerea comunistă a TRM fost scoasă, au venit oamenii AIE. Aceștia se dedau unor nelegiuiri grozave. Spuneau că cei care au servit regimul precedent și au reflectat evenimentele din aprilie 2009, nu așa cum le trebuia lor, trebuie să plece. Iar noua conducere cerea ca materialele să conțină nu una, ci numeroase opinii ale diferitor partide. Dacă era adoptată vre-o lege, era obligatorie prezența opiniei autorului ei, a opoziției, a reprezentanților fracțiunilor, a 3-4 experți diferiți, a analiștilor, a societății civile. Ne-au învățat să lucrăm virtuos, în două minute puteam include opiniile a zece comentatori, o propoziție de la fiecare. Cu venirea actualei conduceri noi ne-am cam relaxat, nu avem foarte mulți newsmakeri, dar nu am revenit la politica reflectării unilaterale a evenimentelor, cum era altă dată. Sub conducerea lui Bordeianu și Startan, nu am avut nici un reportaj care să conțină învinuiri neîntemeiate sau care să nu ofere și o replică. Și acum ne muștruluiesc dur în acest sens. Dacă însă nu reușim să obținem opinia celei de-a doua părți, nu difuzăm întregul reportaj, ci doar un mic fragment de 30 secunde", spune angajatul "Moldova-1".

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

televiziune

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
844 locuitori

Semionovca este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Semionovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ștefan Vodă și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 844 de oameni. Satul Semionovca a fost menționat documentar în anul 1854.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.