19 iunie 2019, 14:15 Realitatea moldovenească views 2714
Renato Usatîi îşi schimbă macazul
19 iunie 2019, 14:15 Realitatea moldovenească views 2714

Renato Usatîi îşi schimbă macazul

În ultimul timp Renato Usatîi are parte de ghinioane. Inițial, "și-a pierdut orientarea" și a început să-l critice pe Plahotniuc, cu care a creat un proiect politic comun, a lucrat împotriva lui Filat, subminînd pozițiile politice ale partidelor moldoveneşti de stînga.

Ofensat, Plahotniuc a pornit, nu fără motiv, mai multe cauze penale concomitent, deschise de Procuratură. Usatîi, care nu se distinge printr-un curaj deosebit, a trebuit să-și abandoneze tovarășii și să-și salveze propria piele. Aşa cum a procedat recent şi Plahotniuc, Renato a părăsit Moldova și s-a stabilit în Rusia, unde se credea că el a avut mereu parte de sprijin politic. După cum s-a dovedit însă nu e aşa. În Federația Rusă, în rezultatul investigației cazului colonelului Zaharcenko, a fost constatat faptul că Renato Usatîi a fost implicat în deturnarea de fonduri la scară largă și în spălarea de bani. Astfel, eroul nostru a trebuit, din nou, să-și salveze propria piele, plecînd urgent, dar de această dată în Germania, unde a trebuit să stea cîteva luni fără bani și o locuință permanentă. Renato, obișnuit să trăiască pe picior mare, nu a rezistat să ducă o astfel de viață, i s-a adresat vechiului tovarăş al lui Plahotniuc, şi-a cerut iertare și s-a oferit să-l slujească din nou.

În ce mod? El i-a propus lui Plahotniuc un plan: în cazul în care PSRM nu va face coaliție cu PDM și vor fi organizate alegeri repetate, Usatîi se întoarce în Moldova, participă la alegeri, discreditează liderii socialiștilor și le preia voturile. A fost planificat să ia de la PSRM atîtea voturi încît PDM-ul, împreună cu partidele lui Usatîi și Şor să obţină mai mult de 50% din voturi. Potrivit informațiilor primite mai devreme de la surse din PDM, în conformitate cu înţelegerea lui Usatîi cu Plahotniuc, întoarcerea sa era planificată imediat după anunțarea alegerilor anticipate.

Renato plănuise să intre în Moldova la începutul săptămânii, dar ca urmare a creării alianței PSRM-ACUM și a înlăturării PDM-ului de la putere, revenirea lui Usatîi a fost amînată. A durat cîteva zile pentru a clarifica răspunsul la întrebarea principală: va fi oare dînsul eliberat de procurori? Imediat ce au fost obţinute garanții, Usatîi a sosit în Moldova. Mai mult, a revenit, fără să aibă deja careva obligații față de Plahotniuc, care a fost înlăturat de la putere.

Toate acestea au fost organizate cu mare pompă - salvatorul națiunii a venit, ca "să ajute noul guvern să facă lumină în ce priveşte regimul lui Plahotniuc". Ce mai noroc l-a pălit pe Usatîi: acum, îl poate critica pe Plahotniuc fără să fie pedepsit.

Renato, dar unde eraţi Dvs. cînd membrii alianței de guvernămînt luptau împotriva regimului lui Plahotniuc? De ce aţi fost atît de sigur că procurorii vă vor lăsa să plecaţi? Dar oare au ei nevoie de ajutorul dvs.? Și dacă Dvs. doriţi cu adevărat să oferiţi careva informații, atunci faceţi acest lucru ca un simplu cetățean, care respectă legea, predaţi informaţia organelor abilitate.

Însă așa cum am mai scris mai sus, nu în aceasta constă planul. Și astăzi se poate vedea cu ochiul liber că nu pentru acest lucru a sosit în ţară populistul Renato Usatîi, care practic întreaga sa viaţă a fost implicat în "estorcări și înşelăciuni". Renato a venit să adîncească criza, să semene haos în viața politică a țării și să facă, din nou, ceea ce-i place cel mai mult: "să estorcheze și să înşele".

Cu toate acestea, proiectul Renato-Plahotniuc ar putea eșua, deoarece electoratul moldovean şi-a învăţat deja lecţia din experiența amară a ultimului deceniu.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Renato Usatii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
1216 locuitori

Doina este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Doina Rumeanţev, Iasnaia Poleana. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cahul și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1216 oameni. Satul Doina a fost menționat documentar în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.