24 august 2012, 11:46 Realitatea moldovenească views 4568
24 august 2012, 11:46 Realitatea moldovenească views 4568

Republica Moldova: stat suveran şi independent, dar fără elită politică responsabilă

Chiar şi după mai mult de două decenii de independenţă a Republicii Moldova, întrebări precum ”cît de viabil este acest proiect?”, ”are viitor statul Republica Moldova?” şi ”ce trebuie de făcut pentru consolidarea sa?”, mai rămîn încă pe ordinea de zi. Institutul de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (IIEŞP al AŞM) s-a întrunit astăzi la o masă rotundă pentru a discuta aceste aspecte şi a încerca să dea un răspuns clar în ce priveşte viitorul ţării noastre.

„În aceşti 20 de ani, aşteptările au fost mari, iar realizările au fost mici. Totuşi, eu consider că proiectul „statul Republica Moldova” este un proiect viabil şi n-a fost ceva artificial”, a menţionat şeful Secţiei Studii Europene, IIEŞP al AŞM, Victor Juc. Potrivit lui, în Republica Moldova lucrurile nu au mers într-o direcţie clară atît din cauza clivajelor din societate: „est-vest”, „unionist-statalist”, „integrare europeană-integrare euro-asiatică”, cît şi din cauza politicienilor care nu şi-au putut asuma responsabilitatea pentru determinarea unei direcţii clare. În opinia acestuia, actuala Alianţă pentru Integrare Europeană are o şansă, doar că necesită caracter.

Prezent la eveniment, deputatul liberal-democrat Iurie Chiorescu a menţionat că, fără îndoială, Republica Moldova este un stat suveran şi independent, iar odată cu vizita cancelarului german Angela Merkel, a obţinut şi legitimitatea necesară de care are nevoie un stat. „Din punctul meu de vedere, Angela Merkel a dat un mesaj foarte clar: munciţi, stimaţi moldoveni, şi noi, europenii, vă vom susţine. Ea a mai dat un mesaj foarte clar de consolidare a societăţii şi eu cred că după vizita cancelarului german vom avea şi beneficii, de ce nu, economice”, a conchis deputatul.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , politica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1491
Populația:
1261 locuitori

Japca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Bursuc și Japca. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Florești și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1261 de oameni. Satul Japca a fost menționat documentar în anul 1491.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.