03 mai 2020, 11:00 Realitatea moldovenească views 19671
Produsele care nu pot fi returnate la magazin
03 mai 2020, 11:00 Realitatea moldovenească views 19671

Produsele care nu pot fi returnate la magazin

Există unele produse care nu pot fi înlocuite la magazinul de la care au fost cumpărate, chiar dacă din momentul în care au fost plătite a trecut mai puțin de două săptămîni.

Potrivit Centrului Național pentru Protecția Consumatorului, printre produsele care nu pot fi returnate se mai numără:

Confecţii şi articole din tricot (articole de lenjerie de corp, lenjerie de pat, articole de ciorăpărie).

Articole de igienă individuală (periuţe de dinţi, piepteni, agrafe, bigudiuri, pensete, aparate de ras manuale sau electrice şi alte articole destinate îngrijirii corpului).

Articole de parfumerie şi cosmetică.

Mărfuri textile (ţesături din bumbac şi tip bumbac, in şi tip in, lînă şi tip lînă, mătase şi tip mătase, panglici, bandă de bordură etc.).

Produse şi materiale din mase polimerice ce au contact cu produsele alimentare, inclusiv cele jetabile (veselă şi accesorii pentru servitul mesei şi bucătărie), ambalaje, articole pentru păstrarea şi transportarea alimentelor (canistre, bidoane, butelii, butoaie).

De menționat că, consumatorul este în drept să ceară vînzătorului în unitatea de comerţ de unde a fost procurat, în termen de 14 zile, înlocuirea unui produs nealimentar de calitate corespunzătoare cu un produs similar celui procurat dacă acest produs nu-i convine ca formă, gabarite, model, mărime, culoare sau dacă nu-l poate utiliza conform destinaţiei din alte cauze

În ce condiții poate înlocui produsul: - produsul nu este utilizat; - nu şi-a pierdut calităţile de consum; - există probe că a fost cumpărat de la vînzătorul respectiv (bon fiscal, certificat de garantie, etc.); - nu este inclus în Lista produselor nealimentare de calitate corespunzătoare ce nu pot fi înlocuite cu un produs similar.

Dacă produsul necesar pentru înlocuire, solicitat de consumator, lipseşte, vînzătorul este obligat să-i restituie contravaloarea produsului.

Refuzul vînzătorului de a înlocui, în condiţiile legii, în termen de cel mult 14 zile calendaristice, un produs nealimentar de calitate corespunzătoare cu un produs similar celui procurat, dacă acest produs nu-i convine consumatorului ca formă, gabarite, model, mărime, culoare sau dacă, din alte cauze, nu-l poate utiliza conform destinaţiei sau de a restitui, în condițiile legii, contravaloarea produsului, se sancţionează cu amendă de la 1500 la 3000 lei aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 4500 la 6000 lei aplicată persoanei juridice.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

marfa , magazin

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
950 locuitori

Păscăuţi este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 950 de locuitori. Satul Pășcăuți a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.