05 martie 2019, 16:15 Realitatea moldovenească views 12930
Popovici: Academicienii ar trebui să-şi asume propria răspundere pentru soarta AȘM (Video)
05 martie 2019, 16:15 Realitatea moldovenească views 12930

Popovici: Academicienii ar trebui să-şi asume propria răspundere pentru soarta AȘM (Video)

Academicienii trebuie să-și învingă temerile și să-şi asume propria răspundere pentru soarta Academiei de Științe a Moldovei.

O astfel de opinie a fost exprimată de către consilierul președintelui în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, care a fost invitatul unei emisiuni de la postul de televiziune Accent TV.

El a menționat că problema restabilirii rolului și statutului Academiei de Științe a Moldovei încă mai poate fi rezolvată și acum cadrele didactice din mediul academic sînt cele cărora le revine rolul central, însă pentru aceasta trebuie să-și depășească temerile și să-şi asume propria răspundere pentru soarta AMN.

Corneliu Popovici a reamintit că, atunci cînd președinția a ridicat problema inadmisibilității așa-numitei reforme a Academiei de Științe a Moldovei, care a şi generat actualul haos, un număr foarte mic de academicieni au susținut inițiativa de a suspenda acest proces.

„Pentru noi, atunci, ne părea ciudat cum ar putea acești oameni celebri să nu înțeleagă că sistemul științific al Moldovei se distruge, iar ei înșiși își pierd statutul, își pierd munca. Ca exemplu, am menționat, printre altele, situația din Kazahstan și din alte țări, unde, la fel, au fost realizate așa-numite reforme, iar mai tîrziu „s-au dezmeticit" și, de exemplu, în Kazahstan, deoarece au resurse suficiente, au reușit să restabilească situația. În Moldova, nu vom reuși să o restaurăm, pentru că nu avem astfel de resurse", a spus Corneliu Popovici.

„În discuțiile private, academicienii își exprimă opiniile, dar pentru a vorbi în public, le lipsește spiritul. Prin urmare, cred că acum este momentul în care academicienii noștri ar trebui să-și scrie numele în istoria științei din Moldova tocmai pentru restabilirea rolului și statutului Academiei de Științe a Moldovei", a subliniat consilierul prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Corneliu Popovici , academia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1552
Populația:
13164 locuitori
Logo

Floreşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Florești. Amplasat pe malul stîng al rîului Răut, oraşul Floreşti este situat la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 13164 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează de la mijlocul secolului XVI (între 1552-1561), cînd domnitorul Moldovei, Alexandru Lăpuşneanu, întărea slugilor sale Flore, Ilie Pohreb şi Oanţa, un loc pustiu, pentru a întemeia un sat. Satul fondat ia numele de Floreşti, iar în secolul XVII ajunge în proprietatea cronicarului Miron Costin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.