07 februarie 2019, 15:05 Realitatea moldovenească views 8702
Cum poate să se dezvolte Moldova în viitorul apropiat
07 februarie 2019, 15:05 Realitatea moldovenească views 8702

Cum poate să se dezvolte Moldova în viitorul apropiat

Moldova poate obține o creștere economică de 3-4%, chiar și neavînd un guvern și fără a face nimic, pur și simplu bazîndu-se pe situația economică externă, dar pentru a se dezvolta ea are nevoie urgentă de investiții, fără de care țara nu poate supraviețui.

Este opinia fostului viceprim-ministru, fost ministru al economiei, Alexandru Muravschi, care a vorbit în cadrul emisiunii "Întrebarea principală cu Iulia Feodorova pe canalul NTV-Moldova", relatează Noi.md.

La întrebarea despre cum va putea Moldova trăi și dezvolta în viitorul apropiat, el a menționat că Moldova poate avea o creștere de 3-4% din PIB, chiar fără a avea un guvern, fără a face nimic, doar bazîndu-se pe situația economică externă.

"Acest lucru se datorează faptului că Moldova are o economie foarte deschisă și depinde foarte mult de conjunctura pieței externe, cum a fost, de exemplu, în 2001, cînd creșterea economiei rusești a influențat-o și pe cea moldovenească. Există acolo o majorare, avem și noi o creștere, fără a face mișcări bruște. Însă acest lucru nu poate fi numit dezvoltare. Este doar o mișcare naturală după flux", a declarat fostul viceprim-ministru, fost ministru al Economiei.

Potrivit lui, pentru a se dezvolta, țara are nevoie de investiții. "Ne întoarcem la lucruri elementare, pe care le-am repetat de sute de ori: Moldova nu poate supraviețui fără investiții!", a notat Alexandru Muravschi.

El a reamintit că în perioada sovietică Moldova s-a transformat dintr-o suburbie a provinciei Basarabene într-o republică prosperă, după standardele Uniunii Sovietice, datorită unui flux mare de fonduri centralizate, care au contribuit la construcția de noi fabrici și uzine.

"Și acum avem nevoie de un flux de resurse. Resursele proprii nu sînt suficiente, de aceea avem nevoie de investiții străine, dar, avînd în vedere că Moldova nu are nici un fel de surse financiare, acestea vor veni doar dacă va exista încredere în sistem, nu va exista corupție etc.", a subliniat fostul viceprim-ministru, fost ministru al Economiei Alexandru Muravschi.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , dezvoltare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
561 locuitori

Rotari este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componența comunei fac parte localitățile Socolovca, Rotari și Bodeni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Camenca și la 150 km de Chișinău. Populaţia satului Rotari alcătuia 561 de oameni în anul 2004. Satul Rotari a fost menționat documentar în anul 1893.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.