07 februarie 2019, 12:25 Realitatea moldovenească views 11923
Obținerea despăgubirii pentru mașina defectată din cauza stării drumurilor
07 februarie 2019, 12:25 Realitatea moldovenească views 11923

Obținerea despăgubirii pentru mașina defectată din cauza stării drumurilor

Gropile de pe drumurile din țară au provocat numeroase accidente și defecțiuni ale mașinilor, între timp este destul de reală posibilitatea de a obține despăgubiri din partea statului pentru repararea unui vehicul defectat din aceste cauze.

În fiecare an, odată cu topirea omătului, împreună cu acesta dispare în mod miraculos şi asfaltul, lăsînd în urma sa gropi de diferite adîncimi și configurații. Intrînd în aceste gropi, șoferii își ucid realmente automobilele, asigurînd în același timp un profit constant serviciilor de reparare auto. Șeful Centrului pentru Protecția Drepturilor Consumatorilor, Denis Staruş a relatat pentru KP-Moldova ce trebuie făcut pentru a primi despăgubiri din partea statului pentru repararea unei maşini „schilodite" prin gropi.

Deci, pe puncte.

Mai întîi de toate, trebuie să fie documentat însuşi evenimentul produs – că ai ajuns în groapă și, în consecință, maşina a fost prejudiciată. Acest lucru poate și trebuie să-l facă poliția.

A doua – procedura de evaluare. Pentru aceasta trebuie doar să mergeți la centrul de reparaţii, să vă reparați mașina și să luaţi bonul de plată pentru serviciile prestate.

În al treilea rînd - trebuie să depuneţi o reclamație și o cerere de despăgubire a valorii reparației. Și aici este important să știți exact ce instanţă contactaţi. Dacă incidentul a avut loc în oraș, atunci mergeţi la Direcţia Transport a Primăriei. Dacă problema s-a întîmplat pe autostradă, mergeţi la Ministerul Economiei și Infrastructurii sau la întreprinderea din subordinea acestuia.

După cum a observat Denis Staruş, șansele de a obține compensații sînt destul de reale și astfel de precedente au fost deja.

- Am avut cazuri de compensaţii. Este vorba despre o sumă de aproximativ 6-7 mii de lei, a spus expertul.

Cu toate acestea, la întrebarea de ce șoferii noștri solicită rar despăgubiri pentru daunele cauzate autoturismelor de drumurile avariate, el a explicat că adesea daunele în astfel de cazuri sînt nesemnificative și că oamenii nu consideră necesar să alerge prin instanțe, risipind timp și bani.

- Să presupunem că s-a îndoit discul, este o defecţiune de vreo 200 de lei. Bineînțeles, nimeni nu va dori să alerge prin judecătorii, or pentru aceasta este nevoie de bani și de timp. Totuşi, atunci cînd daunele sînt mari, merită să mergem în instanţe și să cerem compensații ", a spus Denis Staruş.

În aşa caz, de ce să nu fie acţionat statul în judecată pentru daunele provocate zilnic mașinilor, se întreabă reporterul KP-Moldova. Dacă este posibil să se obțină despăgubiri pentru un caz concret de defectare a mașinii din cauza gropilor, atunci de ce nimeni nu acţionează statul în judecată pentru daunele provocate zilnic mașinilor. De asemenea, se poate reclama faptul că de la bugetul țării, adică din buzunarul nostru, mereu se alocă bani pentru reparaţii de drumuri, totuşi starea acestora se înrăutățește în mod constant. Și că suma taxelor rutiere este în creștere, iar întreținerea mașinilor devine din ce în ce mai scumpă.

Poate, măcar atunci funcţionarii vor avea o atitudine mai responsabilă față de propria activitate și vor cere de la cei pe care ăi protejează – cîştigători de contracte pentru reabilitarea drumurilor – să le repare eficient și să răspundă pentru lucrul efectuat prin bani concreţi.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

automobil , despăgubire , drum

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
1 locuitor

Odaia este un sat din cadrul comunei Alcedar, raionul Șoldăneşti, situat la o distanță de 17 km de orașul Șoldănești și la 128 km de Chișinău. Localitatea a fost întemeiată la 1 ianuarie 1955. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1 om.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.