26 decembrie 2018, 16:45 Realitatea moldovenească views 15459
Reformat-au reformat… conform unor șabloane străine
26 decembrie 2018, 16:45 Realitatea moldovenească views 15459

Reformat-au reformat… conform unor șabloane străine

După 25 de ani de reforme în sistemul educațional calitatea predării s-a înrăutățit constant, iar deficitul de cadre didactice se face tot mai simțit. Despre aceasta am vorbit în prima parte a materialului. Cele mai mari prejudicii le aduc învățămîntului național aceia, care încearcă să-i altoiască tineretului nostru viziuni și valori străine.

După cunoștințe – peste hotare

În ţara noastră schemele de corupție au fost depistate și în cadrul instituţiilor superioare de învăţămînt. Periodic, Centrul Național Anticorupție anunță numele șefilor și profesorilor universitari, reținuți pentru participare la escrocherii. Pentru mită, studenții obțineau note la examenele, la care nici măcar nu se prezentau, pentru tezele de curs sau diplomă, scrierea și apărarea cărora se făcea fără participarea lor. Despre careva cunoștințe nici nu poate fi vorba aici. Cum spunea anterior expertul A. Gremalschi, „are loc o veritabilă goană pentru o diplomă de studii superioare".

Nu-i destul că la noi numărul de studenți scade din cauza problemelor demografice (timp de 10 ani numărul lor s-a redus cu peste 40%, iar 14 universități au fost închise), experții mai menționează și un procent înalt al migrației tineretului. Tinerii, care doresc să învețe și să obțină cunoștințe bune, preferă să o facă în afara Moldovei, spre exemplu, în România (țara vecină fiind interesată de un flux al forței de muncă, dat fiind că mulți dintre specialiștii acesteia au plecat să muncească în alte țări europene).

În opinia lui Veaceslav Berbeca, coordonator de programe la IDIS «Viitorul», mai ales, părinții vor ca odraslele lor să învețe peste hotare și de aceea caută variante de studii în Franța, Italia, Germania, Marea Britanie și în alte țări.

- Este dovada faptului că populația nu are încredere în sistemul educațional din Republica Moldova - susține interlocutorul NOI.md. – Deși noi implementăm niște reforme, trebuie să constatăm că situația nu se schimbă înspre bine, din contra, se agravează și mai mult. Atît timp cît nu vom avea o educație de calitate, copiii vor căuta variante de a pleca peste hotare după cunoștințe. Iar calitatea presupune, în primul rînd, aplicarea metodelor noi, implementarea tehnologiilor avansate. În multe universități din afară au loc numeroase studii, iar noi nu avem bani pentru ele. Nu avem bani nici pentru a le achita profesorilor universitari salarii decente, din care cauză și ei au început să plece peste hotare. Iar cei rămași ori plănuiesc să plece degrabă, ori lucrează la mai multe locuri de muncă, pentru a-și putea întreține familiile.

Despre sărăcia statului și despre faptul că instituţiile de învăţămînt superior din RM se confruntă cu probleme, care au caracter sistemic vorbește și Angela Colațchi, docent la Catedra științe politice a Universității de Stat din Moldova. Și salariile mici ale cadrelor didactice, și motivația insuficientă a tinerilor savanți și specialiști de a face știință și de a preda, afectează calitatea educației. Mulți și-ar dori să se consacre științei, dar nu văd rostul – să înveți ani în șir pentru a obține niște rezultate plătite mizerabil, nu-i inspiră pe tinerii cu viitor. Mulți pleacă la muncă peste hotare, la fel ca studenții și tinerii specialiști din Rusia, care „au nimerit în mașina de tocat carne" a sistemului de la Bologna.

- Noi adesea nu avem nici resurse suficiente, nici experiența necesară, - a comentat pentru NOI.md Angela Colațchi. – Unde mai pui că există și o concurență serioasă, care ține de faptul că tinerii, care pleacă la studii în țările UE sau SUA, în special, obțin diplome recunoscute oriunde în lume. Situația privind diplomele noastre și recunoașterea lor este foarte complicată.

Totuși, în pofida acestor probleme, instituţiile de învăţămînt superior de stat din Moldova, în care s-au păstrat multe lucruri bune din perioada sovietică, oferă doritorilor de a învăța o educație suficient de bună. Despre aceasta ne vorbesc succesele acelora care absolvind universitatea în Moldova, aplică pentru magistratură la universitățile occidentale de prestigiu. Dar riscăm să-i pierdem și pe aceştia.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

reforma , învăţămînt

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1800
Populația:
1724 locuitori

Taraclia de Salcie este un sat şi comună din raionul Cahul. Taraclia de Salcie este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Cahul și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1724 de oameni. Satul Taraclia de Salcie a fost menționat documentar în anul 1800.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.