19 decembrie 2018, 15:25 Realitatea moldovenească views 10155
Jocul de-a impeachment-ul sau Cine va felicita țara cu ocazia Anului Nou?
19 decembrie 2018, 15:25 Realitatea moldovenească views 10155

Jocul de-a impeachment-ul sau Cine va felicita țara cu ocazia Anului Nou?

Săptămîna trecută președintele Moldovei Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcție pentru a cincea oară, iar chestiunea despre posibilitatea apropiatei sale demisii a fost iarăși pusă pe ordinea de zi. Dar în scurt timp autoritățile au schimbat macazul și au declarat că impeachment-ul este imposibil înainte de alegeri, însă experții nu exclud reluarea discuțiilor la această temă.

Despre impeachment-ul președintelui ales de întregul popor se vorbește demult, însă autoritățile nu au în continuare certitudinea că acest scenariu, în caz că va fi realizat, va fi susținut de electorat. Mulți consideră că în situația creată nu doar majoritatea parlamentară obține anumite dividende politice, ci și președintele însuși. În opinia experților, încercarea de a-l destitui pe președinte în ajunul parlamentarelor va întări doar pozițiile președintelui RM.

«Surpriza» spicherului

La 10 decembrie Curtea Constituțională (CC) a decis din nou să-l suspende temporar din funcție pe președintele Igor Dodon. Astfel a fost îndeplinită solicitarea PDM de a suspenda competențele președintelui, pe motiv că acesta a refuzat să promulge un șir de legi votate repetat de Parlament cu privire la: transmiterea teritoriului fostului Stadion Republican în scopul construirii clădirii Ambasadei SUA, sărbătorirea Zilei Europei la 9 mai, Codul audiovizualului, precum și trecerea carabinierilor în subordinea Guvernului.

Democrații Andrian Candu și Serghei Sîrbu, care s-au adresat CC, menționează că șeful statului a încălcat prevederile Constituției. În opinia lor, adresarea la Curtea Constituțională este «o măsură forțată și e unica ieșire din situația dată, pentru a evita un viitor conflict instituțional». CC, ca și autorii demersului, consideră că președintele poate fi suspendat din funcție ori de cîte ori va fi nevoie, deoarece Constituția nu stipulează numărul suspendărilor de acest fel. Prevede însă că acest lucru devine posibil în cazurile în care el se eschivează de la îndeplinirea atribuțiilor sale constituționale.

Parlamentul a mers pe scenariul suspendării din funcție a președintelui pentru a cincea oară. Prima dată s-a întîmplat în octombrie 2017, atunci dînsul nu a semnat decretul de numire în funcție a noului ministru al Apărării. A doua oară – în decembrie, anul trecut, după refuzul de a desemna șapte membri noi ai Guvernului. În ianuarie 2018 președintele a blocat legea privind lupta cu propaganda străină, iar la 24 septembrie a refuzat să-i confirme pe Nicolae Ciubuc și Silvia Radu în funcții de miniștri.

Partidul Socialiștilor a răspuns la recenta decizie a CC cu o declarație, în care i-a învinuit pe judecători de angajament politic. Autorii declarației menționează că legile scandaloase "au fost primite în ritm accelerat fără dezbateri publice", ceea ce «este total inacceptabil». Potrivit socialiștilor, cca 80% dintre cetățeni se pronunță categoric contra adoptării lor.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Igor Dodon , președinte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1852
Populația:
597 locuitori

Alexeuca este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mici, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Sîngerei și la 133 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 597 de oameni. Satul Alexeuca a fost menționat documentar în anul 1852.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.