11 decembrie 2018, 11:30 Realitatea moldovenească views 9271
Informații importante despre carnetele de muncă
11 decembrie 2018, 11:30 Realitatea moldovenească views 9271

Informații importante despre carnetele de muncă

Pe data de 15 decembrie se încheie procedurile de scanare a informaţiilor din carnetele de muncă, cu înregistrări privind perioadele de lucru şi posturile de muncă ocupate până la data de 1 ianuarie 1999.

Nu toţi angajatorii însă au prezentat la casele teritoriale carnetele de muncă ale angajaţilor săi pentru a fi supuse procedurii de scanare.

"Acest lucru înseamnă că specialiştii Casei Naţionale de Asigurări Sociale nu vor putea scana carnetele de muncă în termenul stipulat de legislaţie, pentru ca să introducă datele în conturile personale ale asiguraţilor, pentru ca acestea să poată fi folosite ulterior utilizate la stabilirea pensiilor", se spune în notă informativă a CNAS.

Cetăţenii, care în prezent nu sînt încadraţi în cîmpul muncii oficial, dar au carnete de muncă cu înregistrări privind perioadele de lucru de pînă la 1 ianuarie 1999, le pot aduce personal la Casa Teritorială de Asigurări Sociale pentru a fi scanate. După finalizarea procesului de scanare carnetul de muncă îi este înapoiat titularului.

Pînă pe data de 28 decembrie 2018, angajatorii vor trebui să le restituie angajaţilor carnetele de muncă cu înregistrările privind posturile de muncă, pe care le ocupă la momentul dat.

Din data de 1 ianuarie 2019, în Republica Moldova sînt anulate toate carnetele de muncă. Deputații Parlamentului republicii au votat în luna iulie 2017, Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative printre care au fost introduse modificări şi la Codul Muncii. Astfel, din legea respectivă au fost excluse toate normele referitoare la carnetul de muncă.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

carnet de muncă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
145 locuitori

Ivăneşti este un sat din cadrul comunei Alexăndreşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Rîșcani și la 205 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 145 de oameni. Satul Ivănești a fost atestat documentar în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.