05 decembrie 2018, 10:50 Realitatea moldovenească views 7275
Popovici: în politica țării a apărut tendința pro-moldovenească
05 decembrie 2018, 10:50 Realitatea moldovenească views 7275

Popovici: în politica țării a apărut tendința pro-moldovenească

Scena politică a Moldovei a ajuns să treacă prin anumite schimbări, plus la aceasta în politica moldovenească a apărut o tendință pro-moldovenească.

Nu este exclus ca acest lucru să fie rezultatul multitudinii de evenimente organizate, anul acesta, în țară și în străinătate în cadrul Anului Ștefan Cel Mare şi Sfînt, dedicat Marelui Domnitor – simbol al eroismului poporului moldovenesc și al statului moldovenesc.

Declaraţia a fost făcută de către consilierul președintelui ţării în domeniul educaţiei, culturii și cercetărilor, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii „Mecanismul de acțiune cu Elena Leviţkaia-Pahomova", de la postul de televiziune NTV-Moldova.

Acesta a menționat că în anul 2018, care, prin decretul preşedintelui ţării, Igor Dodon, a fost declarat Anul Ștefan cel Mare şi Sfînt, pe tot teritoriul Moldovei și în afara ţării au fost organizate mai multe evenimente dedicate studierii vieții și lucrării Marelui Domnitor. A fost realizat, practic, întregul program adoptat de Comisia de stat, constituită printr-un decret prezidențial.

Consilierul prezidențial a mai spus că s-ar fi făcut mai mult, dar, din păcate, reprezentanții Guvernului, incluși în componenţa Comisiei de stat, nu au participau la şedinţele sale.

„Noi am realizat ceea ce ne-am dorit! Despre Stefan se vorbeşte, toată lumea știe despre Ștefan. Nu exclud faptul că rezultat al acestor evenimente, al acestei atenții faţă de istoria Moldovei din epoca lui Ștefan, a fost o anumită schimbare în mediul nostru politic din Moldova. O tendință pro-moldovenească a apărut în politica moldovenească, aceasta fiind percepută de mai multe partide ", a subliniat Corneliu Popovici.

El a reamintit că majoritatea parlamentară nu a sprijinit proiectul de lege privind declararea, în Moldova, a zilei de 2 februarie drept zi a statalităţii ţării, deoarece de 2 februarie 1365, ţine prima mențiune despre Moldova în calitate de stat independent. În plus, nu a fost susținută o altă inițiativă importantă – cea de a acordare a unui statut oficial drapelului istoric al Moldovei, drapelului lui Ștefan cel Mare.

„Este şi acesta simbolul nostru de stat și există tradiții similare în alte țări. Această lipsă de dorință de a susține istoria și inițiativa președintelui în acest domeniu poate fi explicată prin așa-numitul infantilism politic, de care tot mai dau dovadă politicienii noștri. Pe de altă parte, mă bucur că ei au simțit și au înțeles că tendința moldovenească, vectorul moldovenesc în politică este actual şi susţinut de majoritatea cetățenilor ", a menţionat preşedintelui în domeniul educației, culturii și cercetărilor.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Corneliu Popovici , politica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1428
Populația:
355 locuitori

Buciumeni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buciumeni, Floreşti și Buciumeni, loc. st. c. f. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 143 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 355 de oameni. Satul Buciumeni a fost menționat documentar în anul 1428.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.