23 noiembrie 2018, 09:40 Realitatea moldovenească views 18814
Mai multe acorduri bilaterale între R. Moldova și România au fost semnate la București
23 noiembrie 2018, 09:40 Realitatea moldovenească views 18814

Mai multe acorduri bilaterale între R. Moldova și România au fost semnate la București

Mai multe acorduri între autoritățile Republicii Moldova și cele ale României care vizează diverse domenii de cooperare au fost semnate astăzi la București, acolo unde s-a desfășurat o ședință comună a Guvernelor celor două state, transmite MOLDPRES.

Astfel, printre documentele semnate se numără Declarația comună privind eliminarea unor tarife de roaming, protocolul privind constituirea echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună și contractul de finanțare „Dezvoltarea sistemului național de transport în zona de nord-est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova". Autoritățile din cele două state au mai semnat și o declarație de intenție privind crearea unui cadru de instruire intensificată în perspectiva înființării unei unități mixte între armata României și Armata Națională a Republicii Moldova. Totodată, oficialii au decis cooperarea în domeniul turismului, educației și culturii, agriculturii, economiei, sănătății și protecției consulare pentru persoanele cu dublă cetățenie.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat că la ședință oficialii au analizat proiectele aflate în derulare și au stabilit un plan de viitor. „Am reiterat că aderarea la Uniunea Europeană rămâne singurul nostru plan și eforturile noastre vor fi intensificate în timpul președinției României la Consiliul Uniunii Europene", a spus Filip. Potrivit premierului, România este principalul partener comercial pentru Republica Moldova, iar volumul comerțului exterior a crescut cu 30 la sută în acest an și a depășit cifra de un miliard de dolari.

„La Chișinău a devenit un adevărat trend să te declari pentru Unire. Noi suntem de părere că abordările trebuie să fie pragmatice și atunci ele vor aduce mai multe rezultate. Nu doar declarațiile tari ne asigură această apropiere, ci proiectele concrete. Ne dorim ca această unire să se producă prin interconectarea infrastructurii pe diferite domenii. Ne dorim ca cetățenii noștri să nu simtă ca au trecut dintr-o țară în alta", a menționat premierul moldovean.

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a afirmat că semnarea acordurilor demonstrează „că au fost făcuți pași importanți, iar ceea ce a fost început astăzi trebuie să continue într-o etapă viitoare". „Am vorbit despre impulsionarea investițiilor, iar faptul că avem un exemplu, și aici mă refer la Vestmoldtransgaz, ne face să credem că avem și alte obiective și investiții care să apropie relațiile dintre cele două țări. Am vorbit despre reformele pe care trebuie să le implementeze Republica Moldova. România este dispusă sa ofere expertiză și experți pentru aceste reforme și să susțină Republica Moldova în drumul său proeuropean. Considerăm că drumul proeuropean este singura soluție pentru Moldova și pentru prosperitatea cetățenilor ei", a punctat Dăncilă.

Aceasta este cea de-a patra ședință comună a Guvernului Republicii Moldova și cel al României.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

acord , Moldova , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
924 locuitori

Pociumbeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Druţa și Pociumbeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 924 de oameni. Satul Pociumbeni a fost menționat documentar în anul 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.