21 noiembrie 2018, 14:20 Realitatea moldovenească views 12051
Locurile de muncă nu sunt atractive pentru tineri, studiu
21 noiembrie 2018, 14:20 Realitatea moldovenească views 12051

Locurile de muncă nu sunt atractive pentru tineri, studiu

O cercetare realizată de Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova arată că locurile de muncă nu sunt atractive pentru tineri, aceștia fiind descurajați de salariile mici, motiv pentru care mulți dintre ei aleg să emigreze.

Într-o conferință de presă la IPN, experta Centrului de Instruire și Consultanță Organizațională (CICO), Mariana Iaţco, a afirmat că politicile statului privind orientarea şi susținerea tinerilor pe piața muncii sunt puțin cunoscute în rândul tinerilor, acestea având un impact nesemnificativ. O mare parte dintre tineri au o pregătire profesională necorespunzătoare cerințelor pieței muncii.

Studiul arată că 75% dintre studenți cunosc într-o măsură slabă despre politicile din acest domeniu, iar 25% – într-o măsură medie şi niciun student dintre cei care au participat la sondaj nu cunosc într-o măsură avansată despre strategia de ocupare a forței de muncă.

Strategia are drept obiectiv creșterea nivelului de ocupare, la general, a populației și, în special, a tinerilor, având ca punct de plecare principalele provocări: accesul limitat pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile, deficitul de locuri de muncă productivă şi deficitul de forţă de muncă calificată în mediul rural, ponderea mare a populației inactive şi a migraţiei de muncă.

Sondajul realizat în rândul studenților arată că 80% dintre respondenți sunt de părere că politicile în domeniul ocupării forței de muncă nu neapărat trebuie regândire, ci mai degrabă trebuie pus accentul pe calitatea implementării lor şi asigurarea unui dialog mai bun între factorii de decizie şi beneficiarii acestor politici.

Mariana Iațco a afirmat că este nevoie ca politicile educaționale ale statului să fie conectate cu cele legate de piața muncii. De asemenea, este necesar să se aplice pe piața muncii forme flexibile de ocupare, în special pentru femeile tinere. Totodată sunt necesare măsuri de stimulare a angajării tinerilor în câmpul muncii.

Ion Stângaci șef adjunct al Direcției implementarea politicilor de ocupare a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, a menționat că statul întreprinde măsuri privind angajarea tinerilor în câmpul muncii. Una dintre măsuri este subvenționarea locului de muncă, în special pentru tinerii cu dizabilități. Vor fi finanțate inițiativele de creare a locurilor de muncă în mediul rural, adaptarea locului de muncă, oferirea burselor pe perioada stagiilor de practică, precum şi alte măsuri.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

munca , studiu , tineret

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
6 locuitori

Popovca este un sat din cadrul comunei Lingura, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Cantemir și la 106 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 6 oameni. Satul Popovca a fost înființat în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.