03 noiembrie 2019, 11:30 Realitatea moldovenească views 15115
Nunta în Moldova: tradiții sau business?
03 noiembrie 2019, 11:30 Realitatea moldovenească views 15115

Nunta în Moldova: tradiții sau business?

Pentru multă lume nunta este o sărbătoare așteptată, care are loc odată în viață, de aceea pentru organizarea ei nu se cruță nici bani, nici efort.

Și dacă strămoșii noștri respectau la nunți toate tradițiile, datinile și obiceiurile care țineau de această sărbătoare a tinerilor însurăței, în ultimii ani aceasta se transformă într-o afacere, în urma căreia au de cîștigat organizatorii evenimentului și cei care prestează servicii conexe.

Nimic "obligatoriu"

Toamna este sezonul nunților. Deja au fost culese roadele, a fermentat tulburelul , s-au "împlinit" păsările din curte și vitele. Nunțile-s așa de multe, că devine imposibil să găsești un restaurant liber , sau o sală pentru evenimente. Cei care nu au reușit să facă din timp rezerva încăperii, - cu jumătate de an și chiar mai bine, - consimt să se căsătorească și într-o luni, joi sau vineri.

Străbunii noștri nu aveau problema încăperilor – de cele mai multe ori orice solemnitate de familie (nunți, zile de naștere, petrecere în armată) era organizată în corturi enorme, instalate în curtea propriei case.

Din cele relatate de cuplul Raisa și Haralampie Taraburca, care la 29 octombrie a marcat 51 ani de căsnicie, am aflat că ei s-au căsătorit în a.1967 în sudul Moldovei. Părinții tinerilor erau țărani, adunau banii copeică la copeică. Ambele familii aveau mulți copii. Pe atunci restaurantele erau o raritate și o scumpete pentru buzunarul truditorilor. De aceea oaspeții erau primiți și așezați la masă într-un cort mare instalat în curtea casei mirelui. Bucatele de pe masă erau pregătite acasă de vecinele și rudele tinerilor însurăței, dar excese nu se făceau.

Orice sătean putea veni la nuntă și gusta din bucate. Nu era "obligatoriu" să dăruiești o anumită sumă de bani, fiecare aducea tinerilor ceea ce îi permitea bugetul familiei. Soții Taraburca ne-au povestit că , în fond, oaspeții le-au dăruit obiecte și tehnică de gospodărie, și astfel au făcut ca tinerii să aibă minimul necesar pentru a începe viața de familie.

- Înainte vreme nunta trebuia jucată numaidecît, căci relațiile dintre bărbat și femeie trebuiau legiferate obligatoriu, - menționează interlocutorii Noi.md. – Însă toate se făceau în limitele tradițiilor și obiceiurilor. Oamenii se veseleau, dansau. Da acum pentru fiecare pas trebuie să plătești. Evident, orice serviciu costă, însă la noi pe oameni îi jefuiesc fără rușine. Pentru început , în urma nunților au început să cîștige muzicanții, apoi li s-au alăturat fotografii și operatorii, după care au apărut artiștii, moderatorii, DJ. Și s-a pornit: agenții pentru organizarea nunților, limuzine, carete, aparate de zbor în formă de baloane cu aer, interpreți de peste hotare și multe altele.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

nunta , tradiții , business

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1641
Populația:
1082 locuitori

Zamciogi este un sat din cadrul comunei Rădeni raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Strășeni și la 44 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1 082 oameni. Satul Zamciogi a fost menționat documentar în anul 1641.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.