15 octombrie 2018, 17:05 Realitatea moldovenească views 10088
O nouă rundă de privatizări în Republica Moldova: Ce şi cu cît este scos în vînzare?
15 octombrie 2018, 17:05 Realitatea moldovenească views 10088

O nouă rundă de privatizări în Republica Moldova: Ce şi cu cît este scos în vînzare?

În Moldova a fost anunțată următoarea rundă a privatizărilor, în cadrul căreia au fost puse în vînzare proprietăți de stat în valoare de peste 1,45 miliarde de lei.

Totodată, loturile cele mai scumpe și cele mai atractive sînt:Fabrica de vinuri și divinuri „Barza Albă", Fabrica de tutun CTC Chișinău, Fabrica de sticlă din Chișinău, Tipografia Chișinău etc., transmite Noi.md.

Potrivit Agenției Proprietății Publice, runda de privatizare a început de pe 12 octombrie și va dura pînă pe 12 decembrie.

În special, pentru data de 31 octombrie este anunțată licitația „cu strigare" pentru privatizarea a 27 bunuri, inclusiv 14 complexe de bunuri imobile, 12 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice) și 1 obiect nefinalizat. Suma scontată a mijloacelor financiare, raportată la prețul inițial de vînzare al bunurilor expuse la licitație „cu strigare", constituie 58, 89 mil. de lei. Cele mai scumpe loturi sînt: Complexul Industrial cu 4 etaje de pe str. Gagarin de la Chișinău - 9,6 milioane de lei, Baza Auto a Academiei de Științe a Moldovei - 6,6 milioane lei, Întreprinderea de Stat Firma Agricola Serele Moldovei" - 5,8 milioane lei, Tabăra de odihnă „Moldova" din Ucraina (satul Iasinia, Zakarapatie) - 5,5 milioane de lei.

În perioada 12 octombrie-15 noiembrie sînt anunțate concursuri pentru privatizarea a 7 bunuri, inclusiv desfăşurarea concursului investițional pentru privatizarea a 2 cinematografe și concursul investiţional pentru privatizarea a 5 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice).

În special, Cinematografele Prut (Făleşti) și Patria (Leova) au fost oferite spre vînzare la un preț inițial de 0,95 milioane lei și de 0,76 milioane de lei, corespunzător. Potrivit condițiilor concursului, investitorii trebuie să garanteze o investiție minimă în aceste obiecte – respectiv de 500 mii și 300 mii lei, timp de 3 ani.

În perioada 12 octombrie - 12 decembrie este anunțat concursul comercial pentru privatizarea a 8 bunuri, inclusiv 5 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice) și acțiunile statului a 3 Societăți pe acțiuni.. În special, sînt de vînzare acţiunile statului la: SA „Barza Albă" (329,4 milioane lei), Tutun CTC (165,7 milioane lei), Gara Nord (18,3 milioane de lei).

Loturile cele mai scumpe din rîndul întreprinderilor de stat, puse în vînzare sînt complexe patrimoniale unice: Fabrica de sticlă din Chișinău (231,6 milioane de lei) și Tipografia Chișinău (124,2 milioane de lei), hotelul „Zarea" din Chișinău (29,6 milioane de lei), Tipografia Centrală (25,9 milioane de lei).

Suma scontată a mijloacelor financiare, raportată la prețul inițial de vînzare a bunurilor expuse la concursul comercial și concursul investițional, constituie 1, 01 mild. lei.

Totodată, pentru perioada 19-23 noiembrie pe piața reglementată a Bursei de Valori sînt anunțate licitații „cu strigare" pentru vînzarea pachetelor de acțiuni ale statului a 16 societăți pe acțiuni, inclusiv Ceramica-T, Hotel „Chișinău", pachetele de acţiuni a 11 companii de reparații și întreținere a drumurilor etc. În 14 societăți pe acțiuni, ponderea pachetului oferit spre vînzare depășește 51%. Prețul inițial total al vînzării lor depășește 376,9 milioane de lei.

Per total, prețul de expunere la privatizare a bunurilor proprietăţilor de stat în cadrul acestei runde de privtizări constituie 1,45 mild. lei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

privatizare , vînzare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1421
Populația:
122669 locuitori
Logo

Municipiul Bălţi, „capitala de nord” a Republicii Moldova, este al treilea ca mărime, potenţial industrial şi cultural, după Chișinău şi Tiraspol, centru urban al ţării, cu o populaţie de  122669 locuitori, conform datelor recensămîntului din anul 2004.  Se presupune că primele atestări documentare despre localitatea Bălţi datează din anul 1421, cînd, prin dania lui Alexandru cel Bun, în valea rîului Răut se constituie domeniul cneaghinei Ringala, fosta soţie a voievodului. Anume în această zonă, ar fi fost întemeiată ulterior aşezarea Bălţi. Cert este faptul că denumirea localităţii vine de la locul mlăştinos, plin de bălţi, unde se înființează localitate.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.