04 octombrie 2018, 15:00 Realitatea moldovenească views 8563
Bancnotele de hîrtie vor fi înlocuite cu cele din polimer
04 octombrie 2018, 15:00 Realitatea moldovenească views 8563

Bancnotele de hîrtie vor fi înlocuite cu cele din polimer

Bancnotele de hîrtie vor fi înlocuite treptat cu cele fabricate din polimer, iar primii lei din plastic ar putea să apară în circulaţie începînd cu anul viitor. Anunţul a fost făcut de guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, în cadrul şedinţei comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

Şeful Băncii Naţionale Sergiu Cioclea a anunţat că, în următoarele săptămîni, va fi organizată licitaţia pentru a identifica compania care va fabrica bancnotele de polimer. Măsura are scopul de a reduce cheltuielile de producere a bancnotelor, care ies repede din uz. De exemplu, punerea în circulaţie a monedelor de unul şi doi lei a ajutat autorităţile să facă economii majore.

"Deci, la fiecare şase, şapte luni trebuia să schimbăm jumătate din stoc. Credem că economiile o să fie chiar de patru sute de milioane de lei", a spus Sergiu Cioclea, guvernatorul Băncii Naţionale din Moldova.

De asemenea, guvernatorul BNM a declarat că, în anul 2017, piaţa bancară s-a stabilizat, iar leul moldovenesc a devenit mai puternic. Guvernatorul BNM le-a mai spus deputaţilor că, în ultimul an, s-a majorat semnificativ transparenţa acţionarilor. Unul dintre motive este şi investiţiile străine făcute în sectorul bancar.

"În 2016, când prima dată ne-am întâlnit cu dumneavoastră, doar 25 la sută din sistem era în mâini bune, adică grupuri solide, transparente. Astăzi, această cotă depăşeşte 70 la sută", a spus Sergiu Cioclea, guvernatorul Băncii Naţionale din Moldova.

De asemenea, Sergiu Cioclea a declarat că anul trecut s-a atesta o scădere a numărului de credite neperformante. O altă schimbare este că a au crescut depunerile în lei, care au o pondere de 59 la sută din total. Acest lucru, potrivit guvernatorului, arată că moldovenii au mai multă încredere în leu

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

bancnota , plastic , leu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1815
Populația:
22 locuitori

Lelina este un sat din cadrul comunei Salcia, raionul Șoldăneşti, situat la o distanță de 19 km de orașul Șoldănești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 22 de oameni. Satul Lelina a fost întemeiat în anul 1815.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.