26 septembrie 2018, 09:30 Realitatea moldovenească views 9475
Cei care aruncă gunoiul la întîmplare riscă amenzi
26 septembrie 2018, 09:30 Realitatea moldovenească views 9475

Cei care aruncă gunoiul la întîmplare riscă amenzi

Persoanele care arunc gunoiul de la geam, las pungile de gunoi curțile blocurilor de locuit, în strad sau cei care depoziteaz deșeurile de construcții la platformele pentru colectarea deșeurilor risc s fie sancționați contravențional. Autoritțile îndeamn locatarii, dar și gestionarii blocurilor locative s denunțe ru-fctorii.

Șeful Secției amenajare și salubrizare din cadrul Direcției generale locativ-comunale și amenajare a capitalei (DGLCA), Vasile Efros, a declarat pentru IPN c este vorba în primul rînd despre cultura general, deoarece unii prefer s-și fac curțenie în locuinț, dar nu le pas de spațiul public. Sunt cazuri în care unii locatari arunc pur și simplu de la balcon punga cu gunoi. Îns și mai dese sînt întîlnite cazurile în care locatarii arunc peste geam mucurile de țigar sau scuip coji de semințe.

O alt problem, spune responsabilul din cadrul DGLCA, este aruncarea deșeurilor de construcții la platformele pentru colectarea deșeurilor. Din aceste considerente, odat cu modernizarea platformelor, în zona din adiacent, unde de regul se arunc acest tip de gunoi, se planteaz arbuști, astfel încît s fie îngrdit accesul. De regul, cei care admit aceste nereguli, o fac pe timp de noapte ca s nu fie vzuți de locatari. La fel se întîmpl și în cazul deșeurilor voluminoase – dulapuri, paturi, sau în cazul deșeurilor vegetale. De multe ori locutorii din sectorul particular își aduc deșeurile vegetale, pe care le adun din grdin și din curte, la tomberoanele de pe platformele de colectare a deșeurilor.

Solicitat de IPN, ofițerul de pres al Direcției de poliție a capitalei, Natalia Stati, a declarat c de la începutul anului curent, poliția a întocmit în jur de 1900 de procese verbale pentru înclcarea regulilor de asigurare a curțeniei în localitțile urbane și rurale. Ulterior, acestea sînt transmise comisiilor administrative din cadrul preturilor de sector sau primrii, în cazul suburbiilor, care iau o decizie. Amenzile variaz între 18 și 36 de unitți convenționale.
Codul Contravențional, de asemenea, prevede sancțiuni pentru înclcarea regulilor de gestionare a deșeurilor, care variaz între 12 și 30 de unitți convenționale, în cazul persoanelor fizice. În cazul persoanelor juridice, amenzile pot ajunge chiar și pîn la 300 de unitți convenționale.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

deşeuri , amenda

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1642
Populația:
1075 locuitori

Gălăşeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gălăşeni și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîșcani și la 196 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1075 de oameni. Satul Gălășeni a fost menționat documentar în anul 1642.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.