24 august 2018, 16:00 Realitatea moldovenească views 13341
Ce trebuie să știe cei interesați de un mandat de deputat în alegerile din februarie 2019
24 august 2018, 16:00 Realitatea moldovenească views 13341

Ce trebuie să știe cei interesați de un mandat de deputat în alegerile din februarie 2019

Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 se vor desfășura după sistemul de vot mixt. În context, vă propunem un material în care scoate în evidență unele aspecte din Codul Electoral care trebuie să le cunoască cei interesați de un mandat de deputat.

După cum informează TRIBUNA, potrivit art. 82, candidaţi la funcţia de deputat în Parlament pot fi persoanele cu drept de vot care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vîrsta de 18 ani, deţin cetăţenia RM, nu cad sub incidenţa art.2 alin.(61 ) din Legea despre statutul deputatului în Parlament şi întrunesc alte condiţii prevăzute de prezentul cod.

Totodată, potrivit art. 85 pentru alegerile parlamentare în baza circumscripţiilor uninominale, candidaţii desemnaţi de partide, precum şi candidaţii independenţi pot candida doar într-o singură circumscripţie uninominală. Aceeaşi persoană poate fi inclusă doar într-o singură listă de candidaţi, din partea unui singur concurent electoral. De asemenea, persoana inclusă în lista de candidaţi din partea unui concurent electoral pentru alegerile în baza circumscripţiei naţionale poate candida şi într-o singură circumscripţie uninominală din partea aceluiaşi concurent electoral sau în calitate de candidat independent.

Articolul 86 stipulează condiţiile speciale pentru listele de subscripţie. Astfel, pentru a fi înregistrat de consiliul electoral de circumscripţie, candidatul pentru circumscripţia uninominală prezintă, în condiţiile art.47 şi art.48, liste de subscripţie care conţin semnăturile a cel puţin 500 şi cel mult 1000 de susţinători cu drept de vot din circumscripţia uninominală unde intenţionează să candideze. Prin derogare de la prezentul alineat, un candidat femeie poate fi înregistrat dacă prezintă semnăturile a cel puţin 250 şi cel mult 500 de susţinători cu drept de vot din circumscripţia unde candidează. De menționat că, nu se admite depunerea unor liste de subscripţie suplimentare după ce consiliul electoral de circumscripţie a primit şi a înregistrat setul de documente prevăzut la art.49.

Potrivit articolul 89, candidatul independent sau înaintat de către un partid politic, altă organizaţie social-politică sau bloc electoral din circumscripţia uninominală are dreptul să îşi retragă candidatura, dar nu mai tîrziu decît cu 14 zile înainte de ziua alegerilor. Totodată, dacă în circumscripţia uninominală a fost înregistrat un singur candidat şi acesta şi-a retras candidatura ori nu a participat la alegeri din alte motive, în circumscripţia respectivă se organizează alegeri parţiale, în condiţiile prezentului cod.

Articolul 97 prevede că, candidatul pentru funcţia de deputat în Parlament în circumscripţia uninominală se consideră ales dacă a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Totodată, dacă mai mulţi candidaţi au acumulat un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripţie stabileşte învingătorul prin tragere la sorţi, consemnînd faptul respectiv într-un proces-verbal.

De menționat că, potrivit articolul 99, dacă candidatul ales în circumscripţia uninominală a fost ales şi pe lista de partid în circumscripţia naţională, se consideră că a fost ales doar în circumscripţia uninominală şi nu va fi luat în calcul la atribuirea mandatelor în baza listei de partid.

Sursa: tribuna.md

Cuvinte cheie:

alegeri , deputat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1524
Populația:
5039 locuitori

Ruseştii Noi este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ruseştii Noi și Ruseştii Vechi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ialoveni și la 27 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5039 de oameni. Satul Ruseştii Noi a fost menționat documentar în anul 1524.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.