23 august 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 10851
Cetățenie cu titlu de ”promoție”: Moldova așteaptă 5000 de investitori
23 august 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 10851

Cetățenie cu titlu de ”promoție”: Moldova așteaptă 5000 de investitori

Inovațiile legislative le permit investitorilor străini să obțină cetățenia moldovenească, oferindu-le la alegere trei opțiuni de investire a capitalului.

Inițiativa autorităților a primit multe aprecieri, în același timp promovarea ei a fost de la bun început însoțită de scandaluri. Opoziția și unii reprezentanți ai societății civile au criticat legea pe motiv că se încearcă transformarea Moldovei într-un veritabil rai pentru spălarea banilor în proporții deosebit de mari și pentru activitatea dubioasă a companiilor controlate din zonele off-shore.

Responsabil de riscuri – un consorțiu internațional

Pentru a lansa programul de obținere a cetățeniei prin investiții, în Moldova a fost modificată legislația. Guvernul a elaborat și un regulament special. Aceste acte reglementează cui și cum anume îi va fi emis pașaportul moldovenesc contra plată.

Un străin sau o persoană fără cetățenie, precum și persoanele întreținute de aceștia, o pot obține dacă au fost incluse în cererea colectivă. Au rămas neelucidate unele aspecte ale mecanismului dat, deoarece în Moldova, deocamdată, lipsește practica de obținere a cetățeniei economice. Una dintre condițiile-cheie stipulează buna reputație financiară și de afaceri a investitorului. În plus, el nu trebuie să prezinte o amenințare la adresa securității și ordinii publice.

Se consideră că investitorul principal și membrii familiei sale corespund acestor cerințe dacă pe numele lor nu există condamnări sau acuzații în curs, în special privind spălarea banilor, finanțarea terorismului, munca forțată, furturi, escrocherii, falsificări de bani, afaceri ilegale, contrabandă. Solicitanții nu trebuie să figureze pe listele de căutare ale Interpol-ului, pe listele de sancțiuni sau să fie obiectul altor măsuri restrictive de natură internațională. Din biografia lor trebuie să lipsească cazurile de refuz în acordarea vizei din partea statelor pe care cetățenii RM le pot vizita fără vize.

Printre alte cerințe vom numi absența, în Moldova, a unor împrumuturi sau credite nerambursate, a unor datorii față de bugetul de stat și sistemul de asigurări sociale de stat. Respectarea tuturor acestor cerințe va fi verificată de Centrul Național Anticorupție (CNA), MAI și Comisia de examinare a dosarului pentru obținerea cetățeniei prin participare la programul de investiții în Republica Moldova. Aceeași comisie va atrage o companie internațională pentru verificarea solicitanților.

În acest scop a și fost deja selectat un consorțiu din care fac parte companiile MIC Holding LLC, Henley & Partners Holdings Ltd, Henley & Partners Government Services Ltd și Henley & Partners International Ltd. Acesta va elabora și implementa un program internațional de obținere a cetățeniei RM pe calea investițiilor. Contractul de prestare a serviciilor a fost semnat în iulie de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și reprezentanții consorțiului. Cei de la Minister menționează că consorțiul învingător a prezentat cel mai bun plan de activitate. Conform contractului, el își asumă riscurile economice, precum și costurile inițiale și pe cele ulterioare de realizare a programului și promovare a lui peste hotarele RM.

Contractul prevede măsuri de sporire a investițiilor străine directe, de dezvoltare a pieței imobiliare, de extindere a surselor de profit din exteriorul țării și de asigurare a unor investiții capitale rapide în sfera dezvoltării strategice a RM. Mai este vorba și despre elaborarea unui brand al țării în scopul îmbunătățirii imaginii ei pe arena internațională. În plus, concernul a propus un sistem în patru nivele de verificare a reputației economice și financiare a persoanelor care doresc să obțină cetățenia RM prin investiții. La ultimul nivel, în procesul de verificare va fi implicat Interpolul, SIS, MAI și CNA.

Continuarea artiolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

cetatenie , investiţii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
227 locuitori

Brejeni este un sat din cadrul comunei Ciuciuieni, raionul Sîngerei. Localitatatea este situată pe valea rîului Ciuluc la distanța de 2 km de oraşul Sîngerei şi la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004,populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Brejeni a fost menționat documentar în anul 1856.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.