10 august 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 11401
Un șofer a scăpat de o amendă. Motivul – procesul-verbal a fost completat în limba de stat
10 august 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 11401

Un șofer a scăpat de o amendă. Motivul – procesul-verbal a fost completat în limba de stat

Un șofer a contestat în judecată procesul-verbal de sancționare pentru încălcarea regulilor de circulație, indicând că nu i s-a asigurat un traducător care să-i explice motivul pedepsei.

Potrivit deciziei instanței de judecată, în cererea reclamantul a menționat că, fiind la volanul automobilului personal, un agent de patrulare i-a solicitat să prezinte actele. Ulterior, polițistul i-a cerut să semneze procesul-verbal prin care s-a stabilit încălcarea art. 240 al. (1) din Codul contravenţional. Șoferul a refuzat, însă, să semneze actul, invocînd că nu cunoaște limba de stat și are nevoie de un traducător. Solicitarea a fost inclusă în procesul-verbal, scrie bizlaw.md.

De asemenea, reclamantul a spus că agentul constatator nu i-a explicat drepturile și obligațiile, astfel încît să le înțeleagă. Prin urmare, persoana a cerut instanței să declare nul procesul-verbal și, respectiv, să fie anulată decizia de sancționare.

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani a respins ca neîntemeiată contestaţia depusă de șofer. Decizia primei instanțe a fost casată, însă, de Curtea de Apel, care a decis încetarea procesului contravențional.

Magistrații de la apel au stabilit că procesul-verbal nu corespunde cerinţelor legale imperative ale Codului contravenţional. Potrivit art. 379 alin. (2) din Cod, persoana care nu cunoaşte sau nu vorbeşte limba de stat are dreptul de a studia toate actele şi materialele dosarului şi de a vorbi în faţa autorităţii competente să soluţioneze cauza contravenţională prin interpret.

Totodată, conform art. 6 § 3 din CEDO, orice acuzat are dreptul să fie informat în termenul cel mai scurt, într-o limbă pe care o înţelege şi în mod amănunţit, asupra naturii şi cauzei acuzaţiei aduse împotriva sa.

Prin urmare, Curtea de Apel a decis că prima instanță a apeciat eronat că în speță nu a fost încălcat dreptul la interpret. În procesul-verbal cu privire la contravenţie era menționat că persoana sancționată nu cunoaște limba de stat. Astfel, procesul-verbal nu întruneşte condiţiile specificate în art. 443 alin. (3) din Codul contravenţional și trebuie să fie declarat nul. Contravenientul nu a putut să-și formuleze apărarea de fapt şi de drept cu privire la o faptă asupra căreia planează suspiciunea, deoarece nu i-a fost asigurată prezența unui traducător.

Decizia Curții de Apel este irevocabilă, prin urmare persoana a scăpat de sancțiunea impusă.

Sursa: bizlaw.md

Cuvinte cheie:

limba , amenda , soferi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1792
Populația:
2055 locuitori

Corjova este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Corjova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dubăsari și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2055 de oameni. Satul Corjova a fost menționat documentar în anul 1792.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.