09 august 2018, 12:00 Realitatea moldovenească views 6372
Legile adoptate pînă la intrarea în vigoare a Constituției vor putea fi supuse controlului constituționalității
09 august 2018, 12:00 Realitatea moldovenească views 6372

Legile adoptate pînă la intrarea în vigoare a Constituției vor putea fi supuse controlului constituționalității

Legea cu privire la Curtea Constituțională ar putea fi modificată, astfel încît legile adoptate pînă la intrarea în vigoare a Constituției să poată fi supuse controlului constituționalității. Alin. (2) al art. 31 din Legea cu privire la Curtea Constituțională și alin. (2) al art. 4 din Codul jurisdicției constituționale urmează să fie abrogate.

Ambele norme prevăd că se supun controlului constituţionalităţii numai actele normative adoptate după intrarea în vigoare a Constituţiei Republicii Moldova – 27 august 1994. Un proiect de modificare legislativă în acest sens a fost propus pentru consultări publice, scrie portalul bizlaw.md.

Decizia vine după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituționale aceste prevederi legislative. Instanța menționează, în hotărîrea sa, că odată cu adoptarea Constituției Republicii Moldova nu au fost prevăzute proceduri de tranziție prin care să se constate neconstituționalitatea legilor adoptate pînă în data de 27 august 1994 și să se efectueze scoaterea lor din ordinea normativă în vigoare.

Însă, odată cu adoptarea Codului jurisdicţiei constituţionale, legislatorul a prevăzut, inter alia, că pot fi supuse controlului de constituționalitate numai actele normative adoptate după intrarea în vigoare a Constituţiei Republicii Moldova. Prin urmare, a fost lasată nesoluționată situația legislației anterioare adoptării Constituției. Totuși, competența Curții Constituționale se extinde asupra tuturor legilor în vigoare, se mai stipulează în decizia Curții.

După aprobarea modificărilor, Curtea Constituțională va putea să-și extindă prerogativa de a efectua controlul constituționalițății și asupra legilor adoptate înainte de 27 august 1994, odată cu intrarea în vigoare a Constituției Republicii Moldova.

Sursa: bizlaw.md

Cuvinte cheie:

lege , constitutie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1768
Populația:
4941 locuitori

Tîrnauca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 69 km de Chișinău. Populaţia satului Tîrnauca alcătuia 4941 de oameni în anul 2004. Satul Tîrnauca a fost menționat documentar în anul 1768.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.