09 august 2018, 11:10 Realitatea moldovenească views 6321
Vasile Chirtoca, despre principalele obstacole în calea dezvoltării Republicii Moldova
09 august 2018, 11:10 Realitatea moldovenească views 6321

Vasile Chirtoca, despre principalele obstacole în calea dezvoltării Republicii Moldova

Problema transnistreană rămîne a fi un impediment important în calea dezvoltării economice a țării, susține consilierul municipal independent, președinte al Holdingului "DAAC Hermes".

Omul de afaceri este de părere că imaginea Republicii Moldova în plan mondial are de suferit din cauza conflictului rămas nesoluționat.

„Foarte importantă este problema reintegrării țării, care este una politică, dar cred că în scurt timp ea poate fi soluționată. De ce? Puterile mari sînt cointeresate să facă acest lucru și acestea încep să poarte dialoguri la acest subiect. Acest lucru poate deveni un exemplu viu de reintegrare a ţării pentru întreaga lume sau Europa. În Moldova, de exemplu, în afară de „Raddison" nu există alte hoteluri din lanțurile hoteliere globale (spre exemplu, Mariot, Hilton, Sheraton, Sofitel, Holiday Inn etc.). De ce? Pentru că în lume se consideră că aici există un conflict intern nerezolvat și asta este o mare problemă pentru potențialii investitori, deoarece disponibilitatea hotelurilor mari face parte din infrastructura statului", a declarat Vasile Chirtoca în cadrul unui interviu pentru Radio Sputnik.

O altă problemă, potrivit opiniei omului de afaceri, ține de businessul local, care nu se dezvoltă suficient de rapid, iar obiectiv care poate fi realizat prin micșorarea impozitelor, dar nu numai „Sînt țări în Europa, în care impozitele sînt mai mici. În Ungaria impozitul pe venit este 9%, dividendele nu se impozitează. Este o situație mai bună decît în ţara noastră și acolo există investiții. În Bosnia - 10%, în Estonia – 0%0% pentru veniturile reinvestite. În ţara noastră acest impozit trebuie să fie mai mic, ca să atragem investițiile. Pasul aceasta acesta nu va micșora bugetul, e posibil doar în primele luni, dar în perspectivă veniturile vor fi considerabil mai mari", a explicat el.

Totodată, potrivit lui Vasile Chirtoca, statul ar trebui să susțină financiar producătorii autohtoni, dar și să creeze mecanisme de protecție a acestora.

"Eu consider că Guvernul ar putea găsi bani pentru a finanța parțial măcar prezentarea produselor moldovenești la expozițiile internaționale. Protejarea producătorilor autohtoni este încă un mecanism care trebuie aplicat. Cum putem concura chiar în țara noastră, dacă, spre exemplu, statul turc le achită exportatorilor săi arenda spațiilor comerciale în marile magazine, iar noi sîntem nevoiţi să plătim 100 de euro pentru un metru păstrat în ţara noastră", susține omul de afaceri.

Sistemului financiar-bancar așa cum este el astăzi constituie, de asemenea, un impediment pentru dezvoltarea economiei, afirmă Chirtoca.

„Sînt foarte mari ratele, pe care le achităm băncilor în lei. Economia poate să se dezvolte bine, cînd este dezvoltată piața financiară în valută națională. Dacă avem de exemplu posibilitatea în euro să luăm cu 4% anual, trebuie să avem și în lei așa posibilitate. Și asta este o problemă tehnică. Avem rezerve destule, pentru a începe să dezvoltăm sistemul financiar în lei", a argumentat el.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1457
Populaţia:
1027 locuitori

Lalova este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Țipova, Lalova şi Nistreni. Amplasat pe malul drept al Nistrului satul Lalova este situat la o distanţă de 44 km de oraşul Rezina şi la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1027 de oameni.Satul Lalova a fost atestat documentar în anul 1457.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.