19 iulie 2018, 17:00 Realitatea moldovenească views 8844
Legislativul a înăsprit pedepsele pentru șoferii ce conduc în stare de ebrietate
19 iulie 2018, 17:00 Realitatea moldovenească views 8844

Legislativul a înăsprit pedepsele pentru șoferii ce conduc în stare de ebrietate

Șoferii ce vor conduce în stare de ebrietate vor fi sancționați cu amendă de pînă la 25 mii de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de pînă la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce autovehiculele pe un termen de la 6 luni la 1 an. Parlamentul a adoptat astăzi, în lectură finală, mai multe modificări legislative privind înăsprirea pedepsei pentru conducerea vehiculelor în stare de ebrietate.

Potrivit documentului, în Codul contravențional va fi introdus un articol nou privind ridicarea provizorie a permisului de conducere pînă la pronunțarea hotărîrii judecătorești. Instanța de judecată urmează să examineze demersul agentului constatator, în cel mult trei zile, cu emiterea unei încheieri sau respingerea demersului. Termenul în care va fi ridicat permisul de conducere a șoferului se va include în termenul de executare a sancțiunii.

La fel, se propune completarea Codului penal cu un articol nou – privarea sau anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Acesta constă în interzicerea conducerii oricărui tip de mijloc de transport pe drumurile publice. Privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport poate fi aplicată de instanţa de judecată pe un termen de la 1 la 3 ani. Anularea dreptului de a conduce mijloace de transport poate fi aplicată, la fel, de instanţa de judecată, cu redobândirea ulterioară a permisului de conducere.

Totodată, dacă există temeiuri de a presupune că șoferul se află în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică, persoana va fi înlăturată de la conducere. În aceste cazuri, conducătorul auto este obligat să accepte testarea alcoolscopică, examenul medical și prelevarea de sânge.

De asemenea, în cazul în care șoferul a fost prins beat la volan, automobilul acestuia va fi dus la staţia de parcare specială sau la cea mai apropiată subdiviziune de poliţie.

La fel, șoferii depistați în stare de ebrietate la volan și cei care au fost privaţi, prin hotărârea instanţei, de dreptul de a conduce vor fi obligaţi să frecventeze un program antialcoolic şi antidrog.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

soferi , pedeapsă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2157 locuitori

Selişte este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mana, Lucăşeuca și Selişte. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Orhei și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2157 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.