19 iulie 2018, 12:07 Realitatea moldovenească views 7914
Vor putea oare solicitanții de cetățenie moldovenească să studieze limba de stat gratis?
19 iulie 2018, 12:07 Realitatea moldovenească views 7914

Vor putea oare solicitanții de cetățenie moldovenească să studieze limba de stat gratis?

Parlamentul va examina un proiect de modificări la Legea cetățeniei Republicii Moldova, propus de Președintele Igor Dodon. Șeful statului a solicitat ca cursurile de limbă de stat să fie gratuite pentru cei care doresc să obțină cetățenia moldovenească.

Dodon propune să se organizeze cursuri gratuite de studiere a limbii de stat în nordul, centrul și sudul țării, precum și online, începînd cu 1 ianuarie 2019. Pînă atunci Guvernul urmează să elaboreze un mecanism de realizare a acestuia: să perfecteze lista de instituții de învățămînt în cadrul cărora vor fi organizate cursurile gratuite, să adopte acte normative și să identifice mijloace în bugetul de stat.

Potrivit Președintelui, actualmente în cîteva universități din Moldova – la Chișinău, Bălți și Cahul - există cursuri de limbă de stat cu plată care por fi frecventate doar de către deținătorii unui certificat eliberat de Biroul Migrație și Azil de pe lîngă MAI, iar de cursuri gratuite beneficiază doar refugiații.

„Noua lege va permite altor categorii care doresc să obțină cetățenia Moldovei să studieze limba oficială a statului", se menționează în nota la proiect de lege.

Sursa: newsmaker.md

Cuvinte cheie:

limba moldovenească , cetatenie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
1575 locuitori

Rădulenii Vechi este un sat şi comună din raionul Floreşti. Rădulenii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Florești și la 139 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1575 de oameni. Satul Rădulenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.