09 iulie 2018, 15:58 Realitatea moldovenească views 8210
Drumurile din ţara noastră ar putea fi renovate după o metodă nouă
09 iulie 2018, 15:58 Realitatea moldovenească views 8210

Drumurile din ţara noastră ar putea fi renovate după o metodă nouă

Renovarea drumurilor din țara noastră ar putea fi realizată cu bani mai puțini și cu materialele pe care le avem. Autorităţile au lansat un experiment pe o porţiune de drum din raionul Orhei. Traseul este reparat după o metodă nouă, iar compania care va face lucrările dă asigurări că rezultatul va fi de durată.

Între satele Sirota și Crihana din raionul Orhei sunt renovați 300 de metri de drum conform unei noi metode. Potrivit directorului tehnic, acest tip de lucrări nu necesită cheltuieli mari, pentru că materialele sunt pe loc.

"Folosim humă, care înlocuiește după calitatea sa pietrișul și nisipul. Avem posibilitatea să folosim materialele locale care nu sunt scumpe. Ne permite să economisim la buget între 20 și 50 la sută", a spus Alexandru Condrat, director tehnic.

Specialiștii spun că argila nu permite apariția microfisurilor în asfalt, pentru că rezistă la temperaturi de până la minus 70 de grade Celsius. Muncitorii lucrează cu cele mai performante tehnologii care le permit din start să verifice calitatea straturilor.

"Stabilizez solul. Îl stabilizeze și îl frezez pentru a putea fi compactat și a face stratul care este ca bază, ca mai departe să se aștearnă asfalt."

"Putem evita presarea puternică sau mică, încât să pregătim stratul de bază corect."

Acum, în țară se află în desfășurare Programul "Drumuri bune pentru Moldova" lansat de Guvern la iniţiativa preşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc. Proiectul prevede reabilitarea a peste 1200 de kilometri de drumuri locale, iar valoarea investițiilor se ridică la 1,6 miliarde de lei.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

drum , reparatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1782
Populația:
1319 locuitori

Ciufleşti este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Ciufleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1319 oameni. Satul Ciuflești a fost menționat documentar în anul 1782.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.