16 iunie 2018, 14:00 Realitatea moldovenească views 13816
Termenul de achitare a 50% din amenda stabilită va fi majorat
16 iunie 2018, 14:00 Realitatea moldovenească views 13816

Termenul de achitare a 50% din amenda stabilită va fi majorat

Termenul de achitare a jumătate din amenda stabilită urmează a fi majorat de la 72 ore la trei zile lucrătoare.

Modificările date se conțin în proiectul de modificare a Codului contravenţional, care a fost adoptat ieri în primă lectură de către Legislativ, comunică MOLDPRES.

Potrivit proiectului de lege, dacă contravenientul va achita sancțiunea în termen de 3 zile lucrătoare acestuia nu i se vor aplica punctele de penalizare. Autorii proiectului susţin că această măsură de stimulare va contribui la prevenirea factorilor de corupţie, întrucât deţinătorii permiselor de conducere care au acumulat un număr critic de puncte de penalizare încearcă să omită această sancţiune pe cale ilegală.

Totodată, Codul contravențional va fi completat cu un nou capitol - Proceduri simplificate de constatare şi examinare a contravenţiei. Astfel, actul prin care persoana va fi sancţionată urmează a fi emis sub formă de decizie a agentului constatator.

Alte modificări operate în Cod propun ca permisul de conducere să rămână în posesia conducătorului chiar dacă acesta a fost privat de dreptul de a conduce, fără a fi necesară eliberarea unui permis de conducere provizoriu.

Menţiunea privind privarea de acest drept va fi operată în baza de date deţinută de Inspectoratului Național de Patrulare, la care au acces toţi angajaţii cu atribuţii pe segmentul securităţii circulaţiei rutiere. Conducătorul auto urmează să fie sancționat și în cazul transportării copiilor în vârstă de până la 7 ani, cu încălcarea prevederilor Regulamentului circulaţiei rutiere.

De asemenea, urmează a fi instituită pedeapsă contravenţională și pentru încălcarea prevederilor legale privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi, ce vizează identificarea, evidenţa şi asistenţa copiilor aflaţi în situaţie de risc, protecţia copiilor separaţi de părinţi, determinarea statutului copilului, cooperarea dintre autorităţile tutelare. Subiecţi ai răspunderii contravenţionale sunt autoritatea tutelară locală şi autoritatea tutelară teritorială.

Efectuarea lucrărilor de reconstrucţie sau a altor lucrări, însoţite de zgomot, în încăperile din blocurile locative în intervalul dintre ora 18.00 şi ora 8.00, la fel, va fi sancţionată cu amendă aplicată persoanei fizice și persoanei juridice.

Pentru a deveni lege proiectul urmează să fie examinat și adoptat în lectură finală.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

lege , amenda , soferi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
991 locuitori

Izvoare este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bezeni, Izvoare și Scăieni. Satul Izvoare este aşezat pe rîul Căinari și este situat la o distanță de 26 km de orașul Florești și la 156 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 991 de oameni. Prima mențiune a satului datează din 20 august 1588 cu denumirea de Lozeni (Lozăle).

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.