18 mai 2018, 09:30 Realitatea moldovenească views 9122
Cebotari: La 1 noiembrie va avea loc ultima etapă de valorizare a pensiilor
18 mai 2018, 09:30 Realitatea moldovenească views 9122

Cebotari: La 1 noiembrie va avea loc ultima etapă de valorizare a pensiilor

Pensii mai mari şi echitabile pentru toţi. În această toamnă, va lua sfîrşit reforma sistemului de pensii.

În data de 1 noiembrie va avea loc ultima etapă de valorizare a alocaţiilor pentru cei care s-au pensionat în perioada anilor 2014 - 31 martie 2017. Astfel, beneficiarii vor primi pensii indexate în fiecare an.

Despre acest subiect, dar și despre alte obiective ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a vorbit Svetlana Cebotari, într-un interviu acordat pentru Moldpres.

Ministrul a menționat că pensiile devin echitabile pentru toți beneficiarii, pentru că a fost creat un sistem unic.

"Atît deputații, membrii de Guvern, funcționarii publici, aleșii locali, ei au trecut la aceeași formulă de calculare a pensiei și la aceeași modalitate de oferire. S-a unificat sistemul. Deja fiecare cetățean contribuie lunar și în fiecare zi prin munca realizată la fondul de asigurări sociale", a spus ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

Totodată, Svetlana Cebotari a menționat că reforma spitalelor, care urmează să fie implementată, nu prevede închiderea instituțiilor medicale din țară. Scopul urmărit este îmbunătățirea calității serviciilor prestate, dar și eficiența acestora.

"Cum putem noi să vorbim de calitatea unor servicii, de exemplu, într-un centru raional unde avem în maternitate 20 de nașteri. Cît de bun ar fi medicul dacă nu primește cu regularitate în fiecare zi cel puțin două, trei nașteri. Acea perfecționare și calitate se diminuează", a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

Deocamdată, nu se ştie cît va costa reforma spitalelor, însă vor fi vizate toate cele 71 de instituţii medicale din țară.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

pensie , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2178 locuitori

Călugăr este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Frumuşica, Socii Vechi, Socii Noi și Călugăr. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Fălești și la 129 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2178 de oameni. Satul Călugăr a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.