07 martie 2018, 11:45 Realitatea moldovenească views 28304
Viticultorii reuniţi la Forumul Naţional al Strugurilor de Masă
07 martie 2018, 11:45 Realitatea moldovenească views 28304

Viticultorii reuniţi la Forumul Naţional al Strugurilor de Masă

Peste o sută de viticultori, experţi internaţionali şi oficiali participă la Forumul Naţional al Strugurilor de Masă. Evenimentul este organizat în parteneriat cu proiectul Agricultura Performantă în Moldova, finanţat de către USAID şi Fundaţia HEKS, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Președintele Asociației Producătorilor de Struguri din Costești, Ion Sula, participant la forum a caracterizat anul 2017 drept unul foarte bun la capitolul productivitate. În premieră, Republica Moldova a obținut peste o sută de mii de tone de struguri de masă. Ion Sula mai spune că anul trecut s-a reușit diversificarea pieții de export, ceea ce demonstrează că strugurii de masă autohtoni devin mai solicitați pe piețele noi.

Reprezentantul proiectului „Agricultura performanta a USAID", Viorel Leahu, a declarat că în cadrul forumului urmează să fie trasate direcțiile de dezvoltare pentrul anul 2018. Programul a susținut prin granturi implementarea mai multor tehnologii și practici în domeniu.

În cadrul forumului producătorii de struguri au vorbit despre rezultatele înregistrate în 2017, dar şi despre provocările în procesul producerii strugurilor de calitate pentru a fi competitivi şi pe piețele internaționale, relatează Mesager.

Eduard Ţugulea din raionul Ungheni crește struguri de masă pe un teren de 10 hectare. El spune că afacerea este una destul de profitabilă, are și contracte de lungă durată semnate cu mai multe țări. El intenționează în acest an să planteze încă 15 hectare, dar de această dată vrea să implementeze şi tehnologii moderne de cultivare pentru ca strugurii să fie mai competitivi pe piețele internaționale.

Producătorii de struguri din țară s-au familiarizat în cadrul forumului și cu experiența Ucrainei și a României de producere a strugurilor pe sisteme noi, ce sporesc recolta de aproximativ patru ori. Experții internaționali afirmă că introducerea sistemelor intensive de cultivare a strugurilor ar conduce la obținerea bobițelor mai mari, de dimensiuni uniforme și de calitate extra.

Producătorii recunosc că mai au de învățat la capitolul calitatea producției și de export și fac totul pentru a prelua bunele practici în domeniu. Accesul la apa pentru irgare și lipsa forței de muncă în teritoriu le dau însă planurile peste cap.

Potrivit organizatorilor, pentru a obţine performanţe este nevoie, în primul rând, ca producătorii să se unească în Asociații. Astfel, împreună, ar putea învăţa mai uşor noile tehnologii de cultivare și, în final, vor putea oferi pieței un produs omogen de calitate.

Anul trecut producătorii de struguri de masă au exportat peste 85 de mii de tone, față de 62 de mii de tone în 2016. Preponderent strugurii moldovenești sunt exportați în Federaţia Rusă, România, Belarus și Irak. În 2014 UE a oferit pentru strugurii de masă produși în Moldova o cotă de 10 mii de tone pe an, fără taxe vamale. În ultimii trei ani, aceasta a fost utilizată în întregime. Potrivit datelor statistice, actualmente în Republica Moldova sunt înregistrate circa 12 mii de hectare de vii, amplasate preponderent în raioanele Cahul, Cantemir, Hâncești, Ialoveni și UTA Găgăuzia.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

viticultori , forum , struguri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraş
Prima atestare:
1499
Populația:
2247 locuitori

Costeşti este un oraş în raionul Rîşcani, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord-vest a republicii, pe malul rîurilor Prut şi Ciuhur oraşul Costeşti este situat la o distanţă de 243 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia orașului constituia 2247 de locuitori. Prima atestare documentară a satului Costeşti datează din anul 1499.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.