05 martie 2018, 10:30 Realitatea moldovenească views 8378
Culturile de toamnă nu au fost afectate de condițiile climaterice ale iernii
05 martie 2018, 10:30 Realitatea moldovenească views 8378

Culturile de toamnă nu au fost afectate de condițiile climaterice ale iernii

Culturile de toamnă nu au fost afectate de condițiile climaterice care s-au înregistrat pe parcursul acestei ierni.

Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN de către Marin Grama, consultant superior al Direcţiei politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, se spune că, în prezent, starea semănăturilor de toamnă este satisfăcătoare.

Majoritatea terenurilor însămânțate cu grâu și orz de toamnă sunt acoperite cu zăpadă, iar temperaturile joase din ultimele zile nu au prezentat pericol pentru starea plantelor. Dar, spune Marin Grama, condițiile climaterice înregistrate pe tot parcursul iernii au fost foarte schimbătoare și uneori stresante pentru plante.

Potrivit consultantului superior, precipitațiile din luna septembrie, anul trecut, au permis pregătirea solului și însămânțarea culturilor de toamnă în termenii optimali. Condițiile climaterice din lunile octombrie și noiembrie au favorizat creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă. Zăpada căzută în a doua decadă a lunii decembrie s-a trecut repede din cauza temperaturilor ridicate. Acestea din urmă au contribuit la regenerarea slabă a vegetației până la sfârșitul primei decade a lunii ianuarie.

Marin Grama afirmă că zăpada din a doua decadă a lunii ianuarie a acoperit cu un strat de 30 ‑ 40 cm aproape toate suprafețele însămânțate cu culturi de toamnă. Temperaturile joase, de până la -20oC pe timp de noapte, de la sfârșitul lunii ianuarie au fost de scurtă durată și nu au afectat culturile, deși unele terenuri însămânțate era fără de zăpadă.

Tot Marin Grama susține că zăpada din a doua decadă a lunii februarie protejează semănăturile de toamnă, în condițiile în care temperaturile sunt scăzute. Potrivit consultantului, fluctuațiile regimului termic înregistrate iarna trecută au contribuit la reducerea călirii plantelor, iar temperaturile joase din ultima perioadă au contribuit la restabilirea nivelului de călire al plantelor. Specialistul susține că plantele vor depăși condițiile climatice nefavorabile din primăvară odată cu regenerarea vegetației.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

agricultura , iarna

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
961 locuitori

Cazangic este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica, Selişte și Cazangic. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 961 de oameni. Satul Cazangic a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.