01 martie 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 9854
Guvernul: Jumătate de raft va trebui să fie ocupat de produse alimentare autohtone
01 martie 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 9854

Guvernul: Jumătate de raft va trebui să fie ocupat de produse alimentare autohtone

Comercianții vor fi obligați să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial.

Guvernul a aprobat ieri un proiect de lege privind modificare și completarea legii comerțului interior, scrie bizlaw.md.

Lista produselor alimentare care se încadrează în lanțul alimentar scurt va fi elaborată de Guvern și va fi actualizată anual. Autorii inițiativei susțin că lista va include produse alimentare produse/procesate în Republica Moldova, precum și a căror volum de producere permite asigurarea continuității livrărilor în magazin. De asemenea, produsele vor trebui să fie conforme parametrilor de calitate și inofensevitate a produselor. Prin această normă, producătorii locali vor fi siguri de existența pieței de desfacere și își vor consolida eforturile asupra sporirii competitivității produselor fabricate.

Concomitent, se propune o perioadă de tranziție pentru aplicarea normelor privind cota de raft, de 6 luni din data publicării legii. Amânarea aplicării normelor va permite agenților economici să planifice stocurile, noiile achiziții de marfă, precum și să adapteze contractele de achiziție care de obicei se actualizează la finele anului calendaristic.

Încălcarea de către comerciant a normelor stabilite privind cota de raft pentru produsele alimentare provenite din lanțul alimentar scurt se va sancționa cu amendă de la 50 la 100 de unități convenționale, adică între 2.500 și 5.000 în cazul persoanei fizice. În cazul persoanelor juridice amenda va varia de la 200 la 400 de unități convenționale., adică între 10.000 și 20.000 de mii de lei.

Sursa: www.bizlaw.md

Cuvinte cheie:

comert , magazin , produse moldovenesti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1967
Populația:
704 locuitori

Piatra Albă este un sat din cadrul comunei Mileştii Mici, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ialoveni și la 19 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 704 oameni. Satul Piatra Albă a fost înființat în anul 1967.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.