27 februarie 2018, 12:00 Realitatea moldovenească views 11559
Ostalep despre intenția Occidentului de a scăpa de neutralitatea Moldovei
27 februarie 2018, 12:00 Realitatea moldovenească views 11559

Ostalep despre intenția Occidentului de a scăpa de neutralitatea Moldovei

"Komsomolskaia Pravda" a vorbit cu persoanele de pe lista în cauză, fiind sigură că situația creată este o dovadă în plus că republica este considerată "țară de mîna a treia".

Acum un an pe Internet a apărut un document extrem de curios al Centrul NATO. În acesta era o listă a liderilor de opinie publică, calificați pe categorii sau mai bine-zis, conform orientării geopolitice: "pro-Kremlin", "moldoveniști" și "pro-occidentali".

Rămînea doar de adăugat epitetul "neloiali", dar în document lipsește, de jure, nu și de facto.

Fostul ministru adjunct de Externe al Republicii Moldova Valeriu Ostalep este una dintre acele persoane care au fost incluse în această listă. Acum documentul este deosebit de actual, mai ales, în lumina evenimentelor recente. De curînd, după cum ne amintim, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Eugen Sturza, a anunțat cu mîndrie că SUA îi va aloca RM un grant în valoare de 11 milioane de euro pentru reînarmarea armatei conform standardelor NATO.

«Această listă a apărut din întîmplare în spațiul public - a precizat Valeriu Ostalep pentru corespondentul «Komsomolskaya Pravda». – Iată cum s-a întîmplat. NATO a plătit o organizație locală din Moldova, pentru ca aceștia să efectueze o analiză pentru Centrul NATO, care era și comanditar, și finanțator. A fost solicitată o listă a liderilor opiniei publice, care să indice cine, unde și cum vorbește, pe ce poziții se situează. Mi-a apărut atunci întrebarea, pentru care nu am niciun răspuns: în ce scop sînt alcătuite astfel de liste? Ce să facă cu ele? Pentru ce ar avea nevoie străinii, NATO să se ocupe de alcătuirea unor astfel de liste? Nimeni, în special, în Occident, nu cheltuie banii așa, pur și simplu! Dacă însă există finanțare și necesitatea unor astfel de liste, acest lucru înseamnă că există un anume scop. Nu trebuie să fii geniu ca să înțelegi că nu vom primi premii...»

Iată lista!

Valeriu Ostalep a ținut să amintească că Moldova nu este membră a NATO.

«Cea de-a doua întrebare pe care o am, în calitate de cetățean, cine le dă dreptul să îndeplinească astfel de solicitări pe teritoriul unui stat străin? Nu au organizațiile internaționale din Moldova astfel de obligații - de a întocmi liste ale cetățenilor moldoveni, privind opiniile lor politice, sociale și de altă natură. Astfel de obligații nu sînt prescrise în nici un contract! Faptul că Occidentul a criticat URSS mai mulți ani, ei îl ridică la rangul, de naiba știe știe ce!» subliniază expertul.

Valeriu Ostalep a adăugat că este sigur de intenția Occidentului de a scăpa de neutralitatea Republicii Moldova.

«Știu scopul și decizia luată deja la Washington, Bruxelles, București privind necesitatea lichidării neutralității din Constituția Republicii Moldova - a declarat el. - Știu sigur acest lucru! Lasă-i să iasă și să spună că eu nu am dreptate! În plus, în strategiile și documentele lor există puncte, care se referă la munca de discreditare a liderilor opiniei publice, a acelora care le pot zădărnici planurile (Ocсidentului – nota red.). Atunci imaginea devine clară: ei întocmesc niște liste, apoi se ocupă de discreditare, astfel încît nimeni să nu-i împiedice și așa mai departe. O situație foarte neplăcută ... Sîntem deja considerați o țară de mîna a treia!»

Este interesant faptul că istoria cu lista încă anul trecut a avut, în mod neașteptat, o continuare. Se pare că Centrul NATO a declarat că evaluările conținute în document aparțin exclusiv autorilor. Autorii înșiși însă au afirmat că „documentul aparține în întregime Centrului NATO... de la Riga».

Sursa: kp.md

Cuvinte cheie:

Valeriu Ostalep , Occident

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1590
Populația:
640 locuitori

Morenii Vechi este un sat din cadrul comunei Valea Mare, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ungheni și la 121 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 640 de oameni. Satul Morenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1590.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.