20 februarie 2018, 09:25 Realitatea moldovenească views 9820
A fost inițiată modernizarea sediului Președinției
20 februarie 2018, 09:25 Realitatea moldovenească views 9820

A fost inițiată modernizarea sediului Președinției

Lucrările de reparație a clădirii Președinției se prevede să se finalizeze pînă în luna mai 2018.

După cum s-a anunțat anterior, Turcia a adoptat decizia privind finanțarea integrală a lucrărilor de modernizare a sediului Președinției. Totodată, lucrările de reparație urmează să fie finalizate pînă în luna mai 2018. Acest lucru a fost posibil grație unor înțelegeri stabilite în prealabil cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

Potrivit înțelegerilor prealabile, ceremonia de inaugurare a Președinției modernizate va avea loc în cadrul vizitei oficiale a președintelui turc în Moldova la invitația lui Igor Dodon în mai 2018.

„În iunie 2017 Recep Tayyip Erdoğan a acceptat solicitarea lui Igor Dodon, iar pe 22-23 decembrie, Agenția Turcească pentru Cooperare şi Coordonare TIKA a organizat o licitație, la care au participat trei companii turcești. A cîștigat compania care a oferit cel mai mic preț – „Sonkay" (Ankara). Decizia statului turc de a repara sediul Președinției Moldovei a fost comunicată autorităților moldovene, în special Guvernului, toate procedurile au fost transparente", a comunicat anterior Ambasada Turciei.

Reamintim că în timpul protestelor din aprilie 2009 clădirile Parlamentului și Președinției au fost devastate. Dacă clădirea Legislativului a fost modernizată și dată în exploatare, atunci Președinția continuă să fie înconjurată de un gard de construcții. În 2009 lucrările de reparație s-au estimat la 251,2 milioane de lei. Acestea urmau să fie finalizate încă în 2012, dar au fost sistate în 2010, din cauza deficitului de mijloace. La începutul anului 2015, sediul a fost reparat în proporție de aproximativ 47 la sută. În primăvara anului 2015, suma cheltuită de autorități pentru reparația clădirii Președinției nu a atins nici 110 milioane de lei.

Sursa: actualitati.md

Cuvinte cheie:

președinte , clădire , reparatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1479
Populația:
2783 locuitori

Moleşti este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Moleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ialoveni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2783 de oameni. Satul Moleşti a fost menționat documentar în anul 1479.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.