12 februarie 2018, 12:10 Realitatea moldovenească views 12355
Icoana făcătoare de minuni
12 februarie 2018, 12:10 Realitatea moldovenească views 12355

Icoana făcătoare de minuni "Odighitria" a fost expusă la Catedrala Mitropolitană

Icoana făcătoare de minuni "Odighitria", din care a izvorît mir, în luna ianuarie, a fost expusă şi la Catedrala Mitropolitană. Sute de oameni au format cozi pentru a se închina în faţa ei, în speranţa că îi va ajuta să se vindece de boli.

Credincioşii sînt convinşi că icoana izvorâtoare de mir are puteri miraculoase.

"O fetiţă bolnavă de cancer, a fost vindecată prin rugăciunile maicii sale, ca Maica Domnului să o însănătoşească, să o izbăvească de acea cumplită boală a cancerului", a declarat Sergiu Lupan, preot la Catedrala Mitropolitană.

Icoana din lemn a fost adusă din Ucraina şi are peste 200 de ani. Ea a fost adusă pentru prima dată în Moldova în 2009.

La doar cîteva zile după ce a fost expusă la Manastirea Ciuflea, din ea a început să izvorască mir. Miracolul s-a repetat şi la mijlocul lunii ianuarie 2018.

"A plîns Maica Domnului, pentru păcatele noastre, arătîndu-ne că noi credincioşii ar trebui să fim mai buni", a declarat Sergiu Lupan, preot la Catedrala Mitropolitană.

Alţii cred însă că acest fenomen are explicaţii ştiinţifice.

"Ca formă lichidă, în lemn snt două substanţe - răşinele în unele specii şi substanţe etanante. Cînd se evaporă apa, lemnul se contrage şi cînd se umflă înapoi şi substanţele etanante ies la suprafaţă. Un motiv ca să apară pete sau chiar să apară urme de umeditate", a declarat lemnarul Oleg Popa.

Şi unii psihologi pun la îndoială puterea obiectului de cult.

"Chiar dacă psihicul uman nu este cercetat sau nu este descoperit total, puterea minţii este miraculoasă. Şi atunci cînd noi real avem speranţă în ceva, atunci cînd noi real credem că ceva o să se îndeplinească pozitiv, real o să se întîmple", a spus psihologul Diana Beraru.

Preoţii îi contrazic însă pe sceptici. Potrivit lor, unele femei care nu puteau concepe copii au născut, după ce s-au închinat la icoana "Odighitria".

Iar acum câţiva ani, o mamă din Chişinău care îşi pierduse copilul de jumătate de an, a dat de el în mod miraculos pe stradă, după o noapte de rugăciuni.

Icoana făcătoare de minuni va fi expusă la Catedrală pînă în 15 februarie.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

icoana , Chisinau , religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
2709 locuitori

Antoneşti este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Antoneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Ștefan Vodă și la 114 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 2709 oameni. Satul Antoneşti a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.