16 decembrie 2017, 14:50 Realitatea moldovenească views 5092
Popovici: Decizia privind schimbarea limbii de stat este provocare politică (Video)
16 decembrie 2017, 14:50 Realitatea moldovenească views 5092

Popovici: Decizia privind schimbarea limbii de stat este provocare politică (Video)

Iniţiativa privind modificarea sintagmei „limba moldovenească" în „limba română" este o propunere cu mari riscuri pentru societatea moldovenească.

Aceasta nu va fi promulgată de preşedintele ţării în niciun caz, deoarece contravine voinţei cetăţenilor Republicii Moldova.

Opinia îi aparţine consilierului prezidenţial în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, şi a fost exprimată în cadrul unui interviu oferit portalului NOI.md.

Potrivit lui, în urma numeroaselor discuţii pe care le-a avut atît cu societatea civilă, cît şi cu politologi, s-a ajuns la concluzia că această decizie nu este altceva decît o banală provocare politică.

„Această decizie este în interesul celor care nu vor stabilitate în ţară, reprezentînd o încălcare a voinţei poporului Republicii Moldova. Ultimele sondaje demonstrează că peste 72% dintre moldoveni se pronunţă pentru menţinerea în Constiţutia ţării a sintagmei «limba moldovenească»", a adăugat consilierul prezidenţial.

Corneliu Popovici crede cu fermitate că această modificare nu se va produce.

„Îmi vine greu să cred că cei 14 comunişti care au intrat în Parlament fără a promova această modificare vor vota pentru schimbarea sintagmei. Eu nu cred că mulţi lideri ai PD, deputaţi în Parlament vor vota modificarea, deoarece ei, pînă nu demult, susţineau cu multă ardoare necesitatea menţinerii sintagmei «limba moldovenească»", a punctat Popovici.

Amintim că miercuri, 13 decembrie, Guvernul a anunţat că susţine inițiativa legislativă de modificare a articolului 13 din Constituția Republicii Moldova prin substituirea sintagmei „limba moldovenească" cu „limba română". Asta chiar dacă, potrivit unui sondaj, peste 70% dintre moldoveni se pronunţă categoric împotriva modificării denumirii limbii de stat.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1762
Populația:
3821 locuitori

Slobozia este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Slobozia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Ștefan Vodă și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3821 de oameni. Satul Slobozia a fost menționat documentar în anul 1762.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.