19 octombrie 2017, 15:30 Realitatea moldovenească views 4428
O privire critică asupra reformei sistemului de pensii
19 octombrie 2017, 15:30 Realitatea moldovenească views 4428

O privire critică asupra reformei sistemului de pensii

Anghelina Taran

Confederația Națională a Sindicatelor și-a elaborat propunerile privind reforma sistemului de pensii, lansată pe 1 aprilie 2017.

Acum, sindicatele așteaptă de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) date despre implementarea reformei (cîți oameni – bărbați și femei – s-au pensionat înainte de termen, cîte pensii au fost valorizate), pentru a-și prezenta mai argumentat concluziile la Guvern.

Pensionarii au început o nouă viață

Din 1 aprilie curent, a fost efectuată indexarea pensiilor (bazată pe ajustarea veniturilor obținute după 1999), a fost stabilită pensia minimă pentru angajații în economia națională și în agricultură. Pensia celor pensionați după 1 aprilie 2017 se calculează după o nouă formulă. Precum a raportat fostul minister al muncii și protecției sociale, au fost valorizate (recalculate) pensiile stabilite în anii 2001-2008 pentru 84 de mii de pensionari. Desigur, sistemul de pensii în Moldova trebuia reformat demult, deoarece, în țara noastră, din pensie pot trăi, în mare parte, doar beneficiarii de pensii de funcționar de stat, procurori și altor categorii privilegiate.

Continuarea aici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

pensie , reforma

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606 - 1607
Populația:
2166 locuitori

Tălăieşti este un sat din cadrul comunei Crasnoarmeiscoe, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Hîncești și la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2166 de oameni. Satul Tălăiești a fost menționat documentar în anii 1606 - 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.