17 octombrie 2017, 15:00 Realitatea moldovenească views 4746
620 mii tone de struguri vor fi recoltate în acest an
17 octombrie 2017, 15:00 Realitatea moldovenească views 4746

620 mii tone de struguri vor fi recoltate în acest an

Circa 620 mii tone de struguri vor fi recoltate în acest an, dintre care aproximativ 110 mii tone sînt soiuri pentru masă. Anunțul a fost făcut de către ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bâtcă, în cadrul unei conferințe de presă.

Sursa citată a precizat că recolta din anul curent este mai mare față de anul precedent, care a constituit 615,7 mii tone. „Din recolta curentă au fost exportate deja 7,2 tone de struguri. Totodată, la începutul acestui an agricultorii au mai vîndut 23 mii de tone de struguri depozitate în frigidere. Principalele destinații unde am exportat strugurii sunt țările din Uniunea Europeană, printre care România. La fel, producția a fost exportată în Belarus și Federația Rusă", a spus Bîtcă.

În anul curent, suprafaţa plantaţiilor viticole în toate categoriile de gospodării, inclusiv cele auxiliare ale populaţiei, constituie circa 135 mii ha.

Strugurii de masă sînt comercializaţi atât pe piaţa internă, cât şi la export. Preţurile angro pe piaţa locală la începutul recoltării, în funcţie de calitatea soiurilor şi strugurilor, variau între 9 şi 12 lei/kg. La export, strugurii pentru masă de soiuri europene se livrează la preţuri de 8-12 lei/kg, iar cei de soiuri de tip „Isabella" - 5,5-6 lei/kg.

Sub aspectul unităţilor teritorial administrative, cu ritmuri mai sporite decurge recoltarea strugurilor în raioanele Cahul, Căuşeni, Ialoveni, Hânceşti şi UTA Gagauz-Yeri.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

recoltă , struguri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
956 locuitori

Camencea este un sat din cadrul comunei Donici, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Orhei și la 34 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 956 de oameni. Satul Camencea a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.