28 septembrie 2017, 11:30 Realitatea moldovenească views 3614
În acest an recolta de struguri va fi mai mare
28 septembrie 2017, 11:30 Realitatea moldovenească views 3614

În acest an recolta de struguri va fi mai mare

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) informează că în anul curent, recolta de struguri va constitui, estimativ, circa 620 de mii de tone, inclusiv 110 mii de tone de soiuri de masă. Cifrele sînt mai mari faţă de anul precedent, cînd recolta de struguri a fost puţin peste 615 mii de tone, inclusiv 86,7 mii tone soiuri de masă.

Datele MADRM arată că în acest an, suprafaţa plantaţiilor viticole în toate categoriile de gospodării, inclusiv cele auxiliare ale populaţiei, constituie circa 135 de mii de hectare.

Producătorilor mici de struguri le revine peste 60 la sută din suprafaţa viilor. În categoria respectivă de gospodării se preconizează obţinerea unei producţii globale de struguri de circa 410 mii de tone, cu aproximativ 65 de mii de tone mai mult față de anul 2016. Strugurii de masă constituie în jur de 90 de mii de tone. La procesare urmează a fi direcţionate cca 300 de mii de tone de struguri.

Reieşind din condiţiile climatice, înregistrate în anul curent, recoltarea în masă a strugurilor a început mai tîrziu decît în ultimii ani, la soiurile de masă după zece august, iar la cele pentru vin – în decada a doua a lunii septembrie.

Strugurii de masă sînt comercializaţi atît pe piaţa internă, cît şi pe cea externă. Preţurile angro pe piaţa locală la începutul recoltării, în funcţie de calitatea soiurilor şi strugurilor, variau între nouă şi 12 lei per kilogram, iar în ultima săptămînă – șapte şi nouă lei/kg. La export, strugurii de masă de soiuri europene sînt livrați la preţuri de 8-12 lei/kg, iar cei de soiuri de tip „Isabella" – 5,5-6 lei/kg.

Din recolta anului curent au fost exportate peste 7,2 mii de tone de struguri de masă, exportul total (de la începutul anului) fiind de peste 23 de mii de tone. Cea mai mare cantitate a fost exportată în Federaţia Rusă – circa cinci mii de tone.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

recoltă , struguri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
2498 locuitori

Beleavinţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Beleavinţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în partea centrală a raionului, pe malul rîului Vilia, la 14 km de oraşul Briceni, la 240 km de Chișinău. Satul se află pe traseul inernaţional Odesa- Cernăuţi. Conform datelor din 01.01.2007 populaţia satului constituia 2498 persoane. Prima atestare documentară a satului cu numele Bilavenţi datează din iulie 1606, localitatea fiind în componenţa ţinutului Hotin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.