15 septembrie 2017, 16:15 Realitatea moldovenească views 8610
Moldova devine un poligon pentru teste biologice?
15 septembrie 2017, 16:15 Realitatea moldovenească views 8610

Moldova devine un poligon pentru teste biologice?

Victor Surugiu

În țările postsovietice iau amploare scandalurile în jurul creării de către Departamentul Apărării al SUA a laboratoarelor și stațiilor biologice de studiere a microorganismelor patogene și care testează preparatele medicinale inovative pe populația locală neomogenă din punct de vedere etnic.

Experții menționează să SUA au o activitate biologică sporită în regiune și e puțin probabil ca Moldova să fie o excepție din această tactică.

Ex-deputat: Și în Moldova există laboratoare biologice americane

În Ucraina unul dintre liderii politici locali, fostul deputat Vladimir Oleinik, la finele lunii august, a declarat pe blogul său că Departamentul Apărării al SUA atrage Kievul într-un război biologic, creînd pe teritoriul Ucrainei zeci de laboratoare de referință și o rețea de monitorizare a stațiilor biologice. Potrivit lui, americanii desfășoară această activitate nu doar în Ucraina, dar și în Armenia, Azerbaidjan, Kîrgîzstan, Kazahstan, Georgia, Uzbekistan și Moldova. Politicianul susține că în laboratoarele americane sînt investite zeci și sute de milioane de dolari. În ele, sub egida Pentagonului, sînt efectuate manipulări secrete cu preparate biologice.

„Există două versiuni oficiale ale Pentagonului. Prima – îngrijorarea în legătură cu condițiile de păstrare a patogenilor. A doua – excluderea posibilității unui atac biologic asupra Americii. Proiectul american global are drept scot reducerea la zero a acestor pericole", declară Oleinik. Potrivit lui, o dovadă indirectă a activității acestor laboratoare sînt cazurile de îmbolnăvire a animalelor și oamenilor cu boli exotice. Politicianul menționează că, de regulă, asemenea epidemii nu sînt făcute publice și pacienții sînt tratați cu ușile închise ale clinicilor speciale. Însă unele epidemii misterioase nu pot fi ascunse, la fel ca și cazurile cînd viruși necunoscuți sau rari răpesc viețile și sănătatea oamenilor.

Ex-deputatul ucrainean presupune că, în realitate, una dintre sarcinile Pentagonului este pregătirea de un eventual război bacteriologic cu Rusia. Experții militari menționează că SUA sînt interesate în deținerea controlul total asupra situației sanitar-epidemiologice din regiune și a manipulărilor cu microorganismele patogene, precum și în studierea receptivității locuitorilor spațiului postsovietic la diferite boli și modul de tratare a acestora. Testele sînt efectuate pe locuitorii statelor înrudite genetic cu potențialul adversar (Rusia) în războiul bacteriologic. Prin asta, în opinia lor, se explică testarea preparatelor medicinale inovative pe populația locală neomogenă etnic, dar care este similară cu cea rusă (sau cu unele regiuni ale Rusiei).

Ministerul Apărării: Moldova nu participă la aceste proiecte

Redacția NOI.md a solicitat un comentariu al Ministerului Apărării privind participarea Moldovei la proiectele SUA în domeniul biologiei militare. În special ne interesa dacă există proiecte naționale sau internaționale în domeniul în care, într-un fel sau altul, participă Ministerul, dacă există acorduri privind cooperarea în domeniul militar-biologic și de asigurare a securității biologice cu organizații sau guverne de peste hotare, precum și dacă participă vreun contingent militar al RM în țară sau peste hotare la aplicații de instruire speciale în cadrul pregătirii de condițiile unui război bacteriologic.

În răspunsul oferit de Comandamentul forțelor terestre al Armatei Naționale a RM, semnat de sublocotenentul Victor Aftenie, se arată că Moldova nu participă la proiecte legate de biologia militară, nici pe teritoriul țării, nici peste hotare. Nu sînt nici acorduri de cooperare și interacțiune în acest domeniu cu alte state. Precum a comunicat reprezentantul Armatei Naționale, contingentul militar al țării noastre nu participă la misiuni cu caracter militar-biologic. Astfel, potrivit reacției Ministerului Apărării, această instituție nu vede motive de îngrijorare în legătură cu informația privind atragerea Moldovei în bătălia bacteriologică dintre marile puteri.

Continuarea aici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

test , Moldova , SUA

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
36 locuitori

Mocreachi este un sat din cadrul comunei Hîrtop din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Mocreachi alcătuia 36 de oameni în anul 2000. Satul Mocreachi a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.