08 septembrie 2017, 11:45 Realitatea moldovenească views 5477
Ucraina vrea să închidă școlile cu predare în limba moldovenească
08 septembrie 2017, 11:45 Realitatea moldovenească views 5477

Ucraina vrea să închidă școlile cu predare în limba moldovenească

Prevederile noii legi a educației din Ucraina se vor răsfrînge negativ asupra sutelor de mii de cetățeni moldoveni stabiliți cu traiul în această țară.

Îngrijorarea a fost exprimată de consilierul președintelui în domeniul educației, Corneliu Popovici, care s-a întrebat ce măsuri vor întreprinde autoritățile moldovene pentru a-i proteja pe conaționalii noștri din Ucraina.

Potrivit lui, noua lege a educației prevede înlocuirea materiilor care se predau în limba minorităților naționale cu discipline care vor fi predate în limba ucraineană. Prima fază a reformei va avea loc începînd cu 1 septembrie 2018. Predarea materiilor în limba maternă se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022 reforma va fi implementată în cazul claselor gimnaziale, iar din 2027 – în clasele superioare (9-12). Astfel, în liceele din localitățile minorităților naționale din Ucraina toate disciplinele se vor preda în limba ucraineană, iar în clasele gimnaziale (clasele 5-9) învățămîntul se va desfășura în limba de stat cu elemente în limba minorității respective.

Consilierul prezidențial a precizat că autoritățile Ungariei și României au criticat vehement această inițiativă, în timp ce Guvernul de la Chișinău nu și-a expus deocamdată poziția în această problemă.

„În urma adoptării acestei legi, va fi desființat întregul sistem al educației pentru minoritățile naționale din Ucraina: maghiari, moldoveni, români, ruși, bulgari, polonezi etc. De fapt, legea respectivă prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare, clasele I-IV. Guvernele Ungariei și României au protestat față de această lege. Cum va proceda Guvernul de la Chișinău în condițiile cînd în Ucraina sînt sute de mii de cetățeni care se declară moldoveni?", s-a întrebat Corneliu Popovici.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
2278 locuitori

Joltai este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Joltai este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 29 km de municipiul Comrat și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 2278 de oameni. Satul Joltai a fost menționat documentar în anul 1806.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.