06 septembrie 2017, 14:40 Realitatea moldovenească views 4754
Candidații la funcția de deputat vor trebui să prezinte Certificatul de sănătate mintală
06 septembrie 2017, 14:40 Realitatea moldovenească views 4754

Candidații la funcția de deputat vor trebui să prezinte Certificatul de sănătate mintală

În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului Republicii Moldova, a fost aprobată inițiativa unui grup de deputați referitor la extinderea listei documentelor solicitate de la candidații pentru posturile din cadrul autorităţilor de stat şi instituţiilor publice.

Astfel, oricine dorește să candideze pentru funcția de deputat va trebui să prezinte în mod obligatoriu la CEC sau Consiliilor Electorale de circumscripție un nou document. Este vorba despre "Certificatul de sănătate mintală" al candidatului, care trebuie să fie eliberat de o comisie specială, în baza CEC.

Autorii amendamentelor consideră că prezentarea unui astfel de certificat este necesară "pentru a confirma sănătatea candidaților pentru anumite funcții, ținînd cont de particularitățile activităților lor. De asemenea, certificatul va trebui să fie prezentat și de către candidații pentru alte funcții, în cazul în care sarcinile care urmează să le îndeplinească necesită respectarea unor cerințe speciale pentru sănătate".

Comisiile de evaluare pentru verificarea candidaților vor fi formate în baza Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Pînă în prezent, cerința de a prezentare a Certificatului de sănătate se referea numai la candidații pentru funcția de șef de stat.

Opoziția consideră că Certificatul de sănătate mintală, pe care trebuie să-l prezinte candidatul, limitează dreptul cetățenilor de a fi aleși, deoarece forțele de guvernămînt pot exclude astfel din procesul electoral persoanele nedorite de putere.

În ajun, pe rețelele de socializare a fost ridiculizată plîngerea deputatului cu privire la sistarea accesului la Internet în Parlament. Deputatul comunist a declarat că nu poate tapa solicitările și proiectele fără acces gratuit la Internet și telefon.

Sursa: bloknot-moldova.md

Cuvinte cheie:

deputat , candidat , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1571 locuitori

Mărcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Mărcăuţi şi Mărcăuţii Noi. Localitatea este situată la o distanţă de 24 km de oraşul Briceni şi 220 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1571 oameni. Prima atestare documentară a localităţii datează din aprilie 1620, cînd acesta este trecut într-un act al cancelariei domneşti ca satul Marcovăţ din ţinutul Hotin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.