26 august 2017, 12:20 Realitatea moldovenească views 5674
Programul manifestărilor dedicate Zilei Independenței R. Moldova
26 august 2017, 12:20 Realitatea moldovenească views 5674

Programul manifestărilor dedicate Zilei Independenței R. Moldova

Duminică, Republica Moldova va aniversa 26 de ani de la proclamarea Independenței. Cum va fi sărbătorit acest eveniment în țară?

Cei 26 de ani de independență a Republicii Moldova vor fi marcați la 27 august curent printr-o serie de evenimente cultural-artistice, organizate concomitent la Chișinău și în raioanele ţării.

Festivitățile de la Chișinău

În capitala Republicii Moldova activitățile festive dedicate celor 26 d ani de Independență vor debuta la ora 8.30, când conducerea țării va depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. O ceremonie comemorativă se va desfășura și la complexul memorial „Eternitate" (ora 9.00).

În cadrul programului desfășurat în centrul Chișinăului vor evolua interpreți de muzică populară — Igor Rusu, Mihai Ciobanu, Zinaida Julea, surorile Osoianu, Igor Cuciuc; fanfare și ansambluri folclorice, colective de dansuri populare; formații de cântece și dansuri pentru copii, orchestra subdiviziunii de carabinieri a MAI, ansamblurile „Joc", „Mărțișor", orchestra „Fluieraș", orchestra fraților Advahov și alte colective artistice. Concertul se va încheia cu un recital de muzică ușoară susținut de interpreți autohtoni și de peste hotare.

De asemenea, 20 de colective artistice de amatori vor defila într-o paradă a portului popular, prezentând varietatea costumului popular național, iar meșterii populari își vor expune creațiile în cadrul unui târg.

De la ora 11.40 până la 12.20, pe scena din Piața Marii Adunări Naționale va răsuna muzica interpretată de trupa „Brio Sonores", iar de la 12.30 până la 13.20 în fața oaspeților va evolua orchestra Academiei de Muzică „Big Jazz Orchestra". Programul include și recitaluri ale trupei FREEDOM'S BOOMBOX /SUA/ (16.35-16.55), formației „Angry Band", iar de la ora 19.00 până la 01.00 cei prezenți în centrul capitalei vor avea parte de un concert excepțional cu artiști și colective de peste hotarele țării: HOLOGRAF, SMILEY, ANDREW RAYEL, LASER SHOW.

Programul sărbătorii la Orhei

Ziua Independenței va fi sărbătorită cu mare fast și la Orhei.

La ora 10.00, primarul, Ilan Șor, împreună cu oaspeții și locuitorii orașului vor inaugura strada istorică Vasile Mahu, recent reconstruită și modernizată. Tonul sărbătorii va fi dat de parada artistică, iar centrul Orheiului se va transforma într-o grandioasă „Casă Mare", cu bucate tradiționale.

Strada centrală va fi împodobită cu elemente în stil național. Copiii vor avea parte de master-clasuri gratuite și vor participa la ateliere de creație, unde vor confecționa diferite obiecte cu tematica sărbătorii.

De Ziua Independenței, primarul Ilan Șor le-a pregătit o surpriză originală locuitorilor și oaspeților orașului Orhei. În premieră, va fi organizat un show aviatic de excepție, la care vor participa cei mai buni piloți din România. Aceștia vor surprinde spectatorii cu acrobații aeriene uluitoare.

Pe lacul Orhei, recent reabilitat, vor fi desfășurate demonstrații și competiții de Windsurfing.

În Parcul Ivanos va fi organizată o prezentarea de modă, inclusiv a portului popular.

Surprizele vor continua cu un concert grandios cu participarea artiștilor autohtoni Ionel Istrati, Ian Raiburg, Igor Himici, Iuliana Beregoi, Vitalie Danii și formațiile „Catharsis", „Dulce Band". Invitații speciali ai evenimentului sunt Jasmin, Artistă emerită din Rusia, și membrii trupei „Carla's Dreams".

Sărbătoarea va culmina cu un show spectaculos de focuri de artificii.

Sărbătoarea la Bălți

Și în capitala de nord a țării, cei 26-a de la proclamarea Independenței Republicii Moldova vor fi marcați de asemenea printr-un program variat: depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, concerte susținute de interpreți autohtoni, dar și de oaspeți speciali: Sofia Rotaru, Artistă a Poporului din Rusia; Irina Krug, la fel din Rusia, precum și de formația din România „Fly Project".

În cadrul sărbătorii vor fi organizate târguri, expoziții, competiții de fotbal, tenis, șah și dame.

Sursa: sputnik.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1532
Populația:
3620 locuitori

Cociulia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Cociulia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cantemir și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3620 de oameni. Satul Cociulia a fost menționat documentar în anul 1532.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.