17 august 2017, 16:30 Realitatea moldovenească views 4826
Bibliotecile vor activa în baza unei legi noi
17 august 2017, 16:30 Realitatea moldovenească views 4826

Bibliotecile vor activa în baza unei legi noi

Textul noii legi cu privire la biblioteci va fi publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Proiectul legii a fost iniţiat de Ministerul Culturii şi elaborat în contextul implementării Programului legislativ de transpunere a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. Scopul şi obiectivul major al noului cadru de reglementare este de a consolida rolul bibliotecii în societate drept un serviciu public.

Prevederile detaliate în lege vin să reglementeze statutul bibliotecilor publice teritoriale şi competenţele lor. De asemenea, documentul statuează modul de constituire, cît şi cel de încetare a activităţii bibliotecilor publice.

Un aspect inovator al legii este crearea unui Registru de stat al bibliotecilor. Legea prezintă şi o abordare nouă în raport cu serviciile de bibliotecă. Astfel, în comparaţie cu legea în vigoare, noul document operează cu un concept nou – servicii de bibliotecă de bază, care urmează să fie acordate gratuit utilizatorilor bibliotecii.

Legea reglementează în mod expres obligaţia bibliotecilor de a asigura accesul fizic şi de a organiza servicii speciale pentru persoanele cu dizabilităţi.

O altă prevedere nouă se referă la obligaţia de a planifica în bugetul bibliotecii sume necesare pentru achiziţii de documente de bibliotecă în limbile minorităţilor din cadrul comunităţii, pe care biblioteca respectivă o deserveşte.

Implementarea noii Legi cu privire la biblioteci se va asigura din contul bugetului de stat şi al bugetelor locale. Documentul va intra în vigoare în termen de 18 luni după publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

biblioteca , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1914
Populația:
1369 locuitori

Vladimirovca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Slobozia și la 91 km de Chișinău. Populaţia satului Vladimirovca alcătuia 1369 de oameni în anul 2004. Satul Vladimirovca a fost înființat în anul 1914.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.