22 iulie 2017, 11:00 Realitatea moldovenească views 5048
UE a criticat reforma electorală din R. Moldova
22 iulie 2017, 11:00 Realitatea moldovenească views 5048

UE a criticat reforma electorală din R. Moldova

Comisia Europeană a comentat decizia de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova și a subliniat că va urmări îndeaproape implementarea reformei electorale din țara noastră. Este declarația Comisiei Europene semnată de înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Federica Mogherini și Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

Oficialii europeni afirmă că "selectarea sistemului electoral este o decizie suverană a Statului, iar orice modificare ar trebui să consolideze democrația, să se bazeze pe un consens larg între forțele politice și să respecte consultările autentice cu societatea civilă".

De asemenea, comunitatea europeană subliniază că implementarea sistemului mixt de vot va fi evaluată și în contextul obligațiilor asumate de Republica Moldova în baza Acordului de Asociere și în contextul calității de membru al acesteia în Consiliul Europei.

"Uniunea Europeană a subliniat în repetate rânduri - cel mai recent pe parcursul procedurii de asistență marco-financiară planificate - că este nevoie să se respecte mecanismele democratice efective, inclusiv un sistem parlamentar multipartit și supremația legii. Implementarea acestor modificări va fi evaluată și în contextul obligațiilor asumate de Republica Moldova în baza Acordului de Asociere și în contextul calității de membru al acesteia în Consiliul Europei", se arată în declarație.

Astăzi, aflându-se într-o vizită de lucru la Chișinău, premierul României, Mihai Tudose, a comentat aprobarea de către Legislativul Republicii Moldova a proiectului privind schimbarea sistemului electoral: „Este un drept al Parlamentului schimbarea unui sistem democratic pe un alt sistem democratic", a declarat Mihai Tudose, în cadrul conferinței de presă susținută alături de premierul Pavel Filip, la Guvern.

Reamintim că ieri, 20 iulie, cu suportul a 74 de deputați, Parlamentul a votat trecerea de la de la sistemul de vot în baza listelor de partid la votul mixt. Tot ieri, Igor Dodon a promulgat Legea cu privire la trecerea la sistemul mixt de vot și a felicitat tot cetățenii cu această ocazie într-o postare pe rețele de socializare.

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

UE , reforma , sistem electoral

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1710
Populația:
998 locuitori

Ofatinţi este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Novaia Jizni și Ofatinţi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Rîbnița și la 93 km de Chișinău. Populaţia satului Ofatinți alcătuia 998 oameni în anul 2012. Satul Ofatinți a fost menționat documentar în anul 1710.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.