29 aprilie 2017, 15:00 Realitatea moldovenească views 5939
Deschizi o afacere și vrei să utilizezi denumirea statului? Cît va costa
29 aprilie 2017, 15:00 Realitatea moldovenească views 5939

Deschizi o afacere și vrei să utilizezi denumirea statului? Cît va costa

Numele statului va costa 100 de mii de lei. Modificările propuse la lege, pentru companiile care vor dori să utlilizeze numele statului în denumiri, sînt examinate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, scrie bizlaw.md.

Proiectul va fi propus plenului pentru examinare. Taxa va fi percepută pentru utilizarea denumirilor de: "Republica Moldova", "Moldova", "Țara Moldovei", scrise cu orice tip de caractere, traducerile lor, folosite separat sau în îmbinare cu alte elemente verbale sau figurative.

Potrivit documentului, va fi creată o Comisie guvernamentală, care va fi responsabilă de utilizarea denumirii statului, inclusiv a celei istorice, în procesul de deschidere a unei firme. Comisia guvernamentală pentru acordarea autorizației de utilizare a denumirii oficiale sau istorice a statului va fi formată din șapte membri. Aceștia vor fi: ministrul Justiției, preşedintele Camerei Înregistrării de Stat, dar și alți cinci membri reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Culturii, Ministerului Agriculturii, Cancelariei de Stat și ai Academiei de Științe a Moldovei.

Comisia va recepționa cererile din partea agenților econimici, le va examina și va decide dacă va acorda autorizația. Documentul prevede și condițiile de acordare a autorizație de utilizarea de denumirilor statului. Solicitanții vor trebui să prezinte cererea de acordare a autorizației, denumirea și sediul persoanei juridice, dar și datele privind originea geografică și natura produsului comercializat.

La cerere se vor mai anexa:

  • textul denumirii solicitate, în cadrul căreia va fi utilizată denumirea oficială sau istorică a statului, verificat în prealabil de Camera Înregistrării de Stat și Centrul Național de Terminologie;
  • copia actului de constituire a persoanei juridice pentru care se solicită utilizarea în denumire a denumirii oficiale sau istorice a statului;
  • copia hotărîrii adunării de constituire a persoanei juridice, adoptată cu majoritatea voturilor fondatorilor, sau copia hotărîrii adunării asociaților, adoptată în condițiile legii și conform actului de constituire a persoanei juridice, privind utilizarea în denumirea persoanei juridice a denumirii oficiale sau istorice a statului Republica Moldova;
  • declarația pe propria răspundere, că genurile de activitate desfășurate sau care vor fi desfășurate de persoana juridică, nu contravin bunelor moravuri şi nu prejudiciază imaginea statului;
  • documentul ce atestă achitarea taxei pentru acordarea autorizației.

În cazul adoptării deciziei de refuz în acordarea autorizației, solicitantului i se restituie taxa pentru acordare a autorizației. Autorizația se acordă pe un termen nedeterminat. Dacă o companie nu va respecta regulile stabilite pentru folosirea denumirii statului, aceasta va fi sancționată cu amendă de pînă la 20 de mii de lei și îi va fi retras dreptului de a mai utiliza denumirea statului.

Sursa: www.bizlaw.md

Cuvinte cheie:

business , denumire , preţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
802 locuitori

Rediul Mare (Stație de Cale Ferată) este o localitate din cadrul comunei Grinăuți-Moldova, raionul Ocniţa. Localitatea este situată la o distanță de 11 km de orașul Ocnița și la 231 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 802 oameni. Localitatea Rediul Mare (Stație de Cale Ferată) a fost înregistrată oficial în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.