09 martie 2017, 11:55 Realitatea moldovenească views 4874
Urmașii lui Ștefan: Trebuie să cunoaștem eroii Moldovei (Foto)
09 martie 2017, 11:55 Realitatea moldovenească views 4874

Urmașii lui Ștefan: Trebuie să cunoaștem eroii Moldovei (Foto)

Pe data de 7 martie 2017 Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan" a organizat sesiunea ordinară din cadrul proiectului iExpert, la care au discutat cu Denis Roșca, autorul cărții „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova", enciclopedie care cuprinde biografiile a 1800 de moldoveni, care s-au realizat cu succes în întreaga lume.

Astfel, pe durata discuțiilor, autorul a menționat că după nivelul IQ-ului în lume, moldovenii sînt pe locul al 11-lea în lume, concurînd în acest sens cel mai mult cu armenii și evreii. De asemenea, Denis Roșca a menționat că nu există vreun domeniu de activitate în care moldovenii să nu se fi realizat. În branșe precum: IT, cinematografie, fizică, chimie, medicină, genetică, astronautică, energetică, sport, inginerie etc. sînt moldoveni care s-au manifestat la nivel mondial, fapt despre care trebuie să știm și să ne mîndrim.

De asemenea, autorul a menționat că moldovenii (descendenți din Moldova sau Basarabia începînd cu 1812) au obținut 6 premii Nobel și 4 premii Oscar. Tinerii au aflat că primarul orașului Chicago, Rahmn Emanuel, are origini moldovenești, iar „moldovenii au fost întotdeauna prezenți la Casa Albă", în diferite funcții.

Denis Roșca a menționat că este foarte important ca noi să ne cunoaștem istoria, să ne cunoaștem strămoșii, care sînt adevărați eroi. Asta ne va ajuta să conștientizăm genofondul de care dispunem și succesele pe care le putem obține. Moldova este țara care poate promova adevărați experți, doar că aceștia trebuie să-și iubească Patria și să țină la originile moldovenești.

Expertul din această sesiune a salutat implementarea proiectului iExpert și inițiativa „Urmașilor lui Ștefan" de a ridica gradul de patriotizare în rîndul tinerilor, care sînt responsabili de viitorul Moldovei.

De menționat că pe data de 14 martie, „Urmașii lui Ștefan" vor desfășura următoarea sesiune iExpert, în cadrul căreia se vor întîlni cu Valeriu Ostalep, expert în domeniul securității.

Cuvinte cheie:

Valeriu Ostalep , eroi , patriotism

Comentarii

 (1)
  • #1 Kino Răspunde Citează selecţia
    Maldafanilor, nu mai luati Moldova dupa granitele de acum 300 de ani, ca sunteti cretini asa , lumea s-a mai amestecat de atunci. A zice ca-i moldovean fatat in maldafania din mamasa cazac si tasu din Moskva importati la Kisinev este imbecilistic. La ucraineeni si la romani mioarele s-au amestecat deasemenea pe teren din nord, sud, est,vest , ai dracu de handicapati mental ce sunteti, betivanii #1 ai lumii asta sunteti si niste schizofrenici dupa ce ati votat ce ati votat prin Noiembrie '16. Lenesi, betivi, hoti si intoxicati de sovietici cu pesticide asta sunteti toti care fugiti pe rupte din kk ala de lume numit R. Molotova ! Sunteti o adunatura de alte natii si etnii care nu muncesc si fura si in timpul liber beau in nestire alcool. La munca, ca va limpezeste mintea ! Intrebati pe toti in lumea mare si toti fug de voi inclusiv voi fugiti de acolo, oare de ce  ! n-aveti nici o legatura cu ce istoriceste ziceti ca ati fi, cititi si informati-va si nu mai vorbiti atita rusa , capete de yak ce sunteti ! <br>
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906-1910
Populația:
796 locuitori

Lebedenco este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ursoaia, Hutulu și Lebedenco. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Cahul și la 185 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 796 de oameni. Satul Lebedenco a fost întemeiat între anii 1906-1910 cu denumirea Crihana Nouă.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.