06 decembrie 2016, 10:07 Realitatea moldovenească views 4884
Reforma sistemului de pensie a fost aprobată de Guvern
06 decembrie 2016, 10:07 Realitatea moldovenească views 4884

Reforma sistemului de pensie a fost aprobată de Guvern

Cabinetul de miniştri a aprobat modificări la legislaţia în vigoare pentru reformarea sistemului de pensii. Proiectul prevede o abordare unică pentru toţi cetăţenii, cu excepţia angajaţilor structurilor de forţă, şi anume: aceeaşi vîrstă de pensionare, acelaşi stagiu de cotizare şi aceeaşi formulă de calculare a pensiei. De asemenea, se propune o nouă formulă de calculare a pensiei pentru limită de vîrstă, care să asigure interdependenţa dintre contribuţiile la asigurările sociale şi mărimea pensiei.

Totodată, va fi luată în calcul valorizarea venitului mediul lunar asigurat, realizat după 1 ianuarie 1999. Pensiile vor fi calculate după noua formulă începînd cu 1 aprilie 2017, fiind totodată recalculate şi pensiile stabilite anterior.

„Nu este echitabil cînd pensia unor categorii constituie 75% din salariul mediu, pe când la marea majoritate a pensionarilor această rată de înlocuire este de trei ori mai mică, de doar 26% raportat la salariul mediu. Reforma pensiilor este necesară, pentru ca toţi să poată primi o pensie decentă şi echitabilă, calculată corect în funcţie de contribuţiile făcute", a declarat premierul Pavel Filip cu referire la necesitatea reformei promovate.

Premierul a precizat că de pe urma reformei vor avea de suferit doar câteva categorii privilegiate pînă acum. „Există o categorie de oameni, precum sînt judecătorii, procurorii, funcționarii publici, deputații, membrii Cabinetului de miniștri, dar și aleșii locali, care beneficiază de o atitudine specială atunci cînd li se calculează pensia. Considerăm că este o inechitate pentru că, spre exemplu un judecător care are un salariu de 20 mii se pensionează la vîrsta de 50 de ani, conform legii în vigoare, și are o rată de înlocuire de 80%. Un medic, un chirurg care are un salariu de 5-6 mii de lei se pensionează la vîrsta de 62 de ani și rata de înlocuire reprezintă doar 26%. Evident că există o inechitate și noi trebuie să unificăm acest sistem", a spus primul ministru.

El a oferit şi anumite detalii privind mecanismul de implementare a noilor reglementări. Cei care vor intra în sistem de la 1 aprilie 2017 vor avea o pensie mai mare cu 50% sau chiar până la 100%, în raport cu pensia care ar fi avut-o calculată conform formulei care este acum în vigoare. Spre exemplu, dacă persoana are un salariu mediu cu care a contribuit de 5050 lei, va avea o pensie de circa 2250 lei sau mai mare cu 90% în raport cu pensia care ar putea fi calculată conform formulei vechi. Dacă nu modificăm acest sistem, pensia ar fi reprezentat doar 1200 lei, a spus Pavel Filip.
Totodată, s-a ales metoda de creştere lentă a vârstei de pensionare, gradual, cu cîte şase luni pe an pentru femei şi patru luni pe an pentru bărbaţi, şi va atinge, în anul 2026, vîrstă de 62 ani la femei şi respectiv 65 de ani la bărbaţi. În acelaşi timp, stagiul de cotizare va fi ajustat corespunzător, pe parcursul a şase ani.

O altă noutate a proiectului de lege ţine de stabilirea pensiei anticipate. Persoanele, care au contribuit la sistemul de asigurări sociale şi confirmă stagiul necesar stabilit, pot solicita stabilirea pensiei anticipate pentru limită de vârstă, cu cel mult trei ani înaintea împlinirii vîrstei standard de pensionare.

Conform datelor statistice, în prezent aproximativ 570 de mii de pensionari primesc o pensie sub 1300 de lei, în timp ce unele categorii de beneficiari au pensii de până la opt mii lei.

Documentul urmează să fie transmis Parlamentul pentru adoptare.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

reforma , guvern , pensie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
553 locuitori

Măcăreuca este un sat din cadrul comunei Cotova, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Drochia și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 553 de oameni. Satul Măcăreuca a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.