01 decembrie 2016, 17:15 Realitatea moldovenească views 4770
Forum de afaceri moldo-rus se va desfășura la Chișinău
01 decembrie 2016, 17:15 Realitatea moldovenească views 4770

Forum de afaceri moldo-rus se va desfășura la Chișinău

Antreprenorii din Moldova și Rusia intenționează să reia dialogul și să intensifice cooperarea comercial-economică.

La finele lunii ianuarie 2017, la Chișinău se preconizează să se desfășoare un forum de afaceri moldo-rus.

Acest lucru a fost discutat în cadrul unei întrevederi susținute la Moscova de către șeful Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, Sergiu Harea, și președintele de onoare al CCI a RM, Gheorghe Cucu, cu șeful CCI a Federației Ruse, Serghei Katîrin, în cadrul căreia părțile s-au pronunțat pentru intensificarea activității de identificare a unui nou format de cooperare comercial-economică, relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului CCI a FR, întrevederea a fost susținută la Moscova, după reuniunea Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, care a avut loc după o pauză de patru ani.

Serghei Katîrin a menționat că potențialul cooperării bilaterale este imens, dar modul în care acesta va fi valorificat depinde de capacitatea de a pune în aplicare obiectivele propuse și a respecta înțelegerile. Potrivit lui, în ultimii ani s-a acumulat o mulțime de probleme ce necesită soluții comune din partea Moldovei și Rusiei.

„Antreprenorii au nevoie de un schimb de informații reciproc", a specificat șeful CCI a FR în cadrul discuției cu șeful CCI a Moldovei. Este deosebit de important, în opinia lui Serghei Katîrin, să se implice regiunile din Rusia prin intermediul camerelor teritoriale. Organizarea unor misiuni de afaceri bilaterale, participarea la forumuri și expoziții – anume de aici ar trebui să înceapă colaborarea pentru a restabili interesul reciproc pierdut și încrederea comunităților de afaceri din cele două țări, consideră șeful CCI a Rusiei.

În cadrul reuniunii de la Moscova a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică părțile au discutat complexul de măsuri pentru ridicarea barierelor comerciale, au aprobat un plan de acțiuni pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice între Moldova și Rusia pentru perioada următoare, precum și au semnat un plan de cooperare între Consiliul de afaceri ruso-moldovenesc și CCI a Moldovei pentru anul 2017.

Sergiu Harea și-a exprimat încrederea că semnarea acestor documente va da un impuls nou relațiilor bilaterale și va contribui la consolidarea relațiilor de bună vecinătate între Rusia și Moldova.

Oamenii de afaceri din Moldova sînt dispuși să dezvolte cooperarea comercial-economică cu Rusia, a asigurat președintele CCI a Moldovei, specificînd că Camera va acorda sprijin cooperării antreprenoriale, pentru ca ambele țări să obțină succese economice.

Camerele de comerț și industrie din ambele țări deja au început pregătiri active către Forumul de afaceri ruso-moldovenesc „De la calitate la competitivitate". Acesta va avea loc la sfîrșitul lunii ianuarie 2017 la Chișinău. În cadrul Forumului vor fi discutate instrumentele de cooperare comercial-economică și investițională între Moldova și Rusia, oportunitățile investiționale ale sectorului industrial, sferei de servicii etc.

În 2016, Consiliul de afaceri ruso-moldovenesc a fost condus de Anatoli Koika. Delegațiile Consiliului au efectuat două vizite de afaceri în Moldova, au fost încheiate primele acorduri.

Planul de acțiuni pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice ruso-moldovenești pentru anii 2016-2017, semnat în cadrul reuniunii Comisiei interguvernamentale din 29 noiembrie, include aspecte legate de cooperarea comercial-economică, în special, reducerea barierelor în comerțul reciproc, cooperarea în domeniul reglementării tehnice și aplicării măsurilor sanitare și fitosanitare, intensificarea relațiilor bilaterale în domeniul transporturilor, agroindustrial, umanitar, energetic, în sfera industrială și migrațională, intensificarea cooperării interregionale și a dialogului de afaceri.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

forum , business , Rusia , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
345 locuitori

Fîrlădenii Noi este un sat din cadrul comunei Fîrlădeni, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Căușeni și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Fîrlădenii Noi a fost întemeiat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.