29 noiembrie 2016, 12:33 Realitatea moldovenească views 12312
Noi reguli în sistemul de pensionare
29 noiembrie 2016, 12:33 Realitatea moldovenească views 12312

Noi reguli în sistemul de pensionare

Ministerul Muncii a publicat proiectul legii cu privire la modificarea și completarea legislației ce ține de reforma sistemului de pensii.

Se preconizează că Legea va fi aplicată începînd cu 1 ianuarie 2017.

Legea nr.156/1998 privind pensiile de asigurări sociale de stat va fi redenumită în Legea sistemului public de pensii. Iar pensiile publice vor reprezenta toate categoriile de pensii. Sistemul de pensionare va funcționa avînd aceleași principii de bază ca sistemul public de asigurări sociale.

Noțiunea de salariu minim pe țară va fi substituită cu cuantumul minim garantat al salariului în sistemul real al economiei. Va fi introdusă noțiunea de pensie specială, care se va stabili și plăti conform prevederilor altor legi. Se prevede noțiunea de pensie maximă, care nu poate depăși 5 salarii medii lunare pe țară.

Va fi exclusă modalitatea de indexare anuală a pensiilor prin media dintre creșterea anuală a salariului mediu pe economie și indicele prețurilor de consum. Iar în caz de creștere anuală a indicelui prețurilor de consum mai mic de 2%, indexarea nu se va efectua.

Pensiile care la momentul indexării vor depăși 5 salarii medii pe economie nu se vor indexa. Se va prevedea dreptul pensionarului care continuă să activeze la recalcularea pensiei, cu condiția că va activa 5 ani suplimentar.

Se introduce noțiunea de pensie anticipată pentru limita de vîrstă – cu cel mult 3 ani înaintea împlinirii vîrstei standard de pensionare cu stabilirea aceleiași pensii ca pentru limita de vîrstă.

Stagiul minim de cotizare pentru pensii se va stabili de 17 ani. De la 1 iulie 2026 vîrsta standard de pensionare se stabilește de 65 de ani pentru bărbați și 62 de ani pentru femei. Cu creștere cu 4 luni anual.

Stagiul de cotizare a pensiei se stabilește de 36 de ani pentru bărbați și 33 de ani pentru femei, cu o creștere anuală de 6 luni.

Modul de calculare și plată a pensiilor pentru militarii din organele de forță – Ministerul Apărării; Ministerul Afacerilor Interne, SIS-ul și Centrul Anticorupție – se va unifica.

Judecătorii vor avea și ei dreptul la pensie în condițiile Legii privind pensiile sociale de stat.

Urmare a aplicării valorizării pensiilor stabilite în perioadele 2001-2008 și 2009-30.06.2016, pensiile vor crește cu 5-25%.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

pensie , sistem , reguli , reforma

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1836
Populația:
305 locuitori

Briceva este un sat din cadrul comunei Tîrnova, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Dondușeni și la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 305 oameni. Satul Briceva a fost menționat documentar în anul 1836.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.